Utanför huvudentrén till Gröna Lund är det näst intill tomt trots att det är en solig tisdagseftermiddag i juni. I vanliga fall hade en sådan här dag lockat tusentals människor till nöjesparken. Nu är den stängd på grund av den tragiska berg- och dalbaneolyckan där en person omkom och nio skadades.

Grindarna är stängda, reklamskyltarna tomma och inne på nöjesparken hänger den svenska flaggan på halv stång.

– Det är bara så sorgligt. Vi hade tänkt att åka hit i sommar men nu skjuter vi på det. Man blir lite extra orolig när man är förälder, säger en förbipasserande mamma.

Inga konserter på gång just nu på Gröna Lund.

Inga konserter på gång just nu på Gröna Lund.

Jens Kassnert

Flera personer som Mitt i pratar med utanför Gröna Lund går i samma tankar. Några säger också att det kommer ta år innan de tänker gå till nöjesparker igen.

– Man blir omskakad när hörde om detta såklart. Jag hade guldkort förra året men det känns inte lika lockande i år tyvärr. Sådant här borde inte få hända trots alla besiktningar, visst att någon bana spårar ur med åren men inte att det ska resultera i död, säger Erik Hjärkéus.

Däremot vill Erik Hjärkéus gå till Gröna Lund på någon av de inplanerade spelningarna.

– Jag hade tänkt att gå på konserter men jag tror inte det här kommer att hindra mig från att gå, säger han och fortsätter.

– Samtidigt känner jag att hur Gröna Lund presenterar allt och hur de agerat efter olyckan känns seriöst och respektfullt.

Erik Hjärkéus kan tänka sig att gå på konserter senare i sommar.

Erik Hjärkéus kan tänka sig att gå på konserter senare i sommar.

Jens Kassnert

Olyckan har lämnat avtryck på många stockholmare och på Djurgården går det inte att undvika att höra hur nästan alla pratar om det på ett eller annat sätt.

– Jag har inte varit här på många år. När jag hörde det blev jag väldigt ledsen men det gör mig inte rädd för att åka och det kommer inte påverka om jag går på grönan eller inte, säger Angelina Pettersson.

Angelina Pettersson är inte rädd för att åka karuseller igen.

Angelina Pettersson är inte rädd för att åka karuseller igen.

Jens Kassnert

Dagen för olyckan var det en mycket tryckt stämning på nöjesparken vittnar fyra stycken som arbetar på Gröna Lund för Mitt i. Hur det kommer bli när parken öppnar igen har de ingen aning om.

– Jag tror inte att någon vet så mycket mer än det som kommunicerats. Nu kan vi bara spekulera, säger en av dem som inte vill gå ut med namn.

Vad händer med er som jobbar här, får ni lön?

– Ja, det får vi. Eftersom det inte är vi som har valt att inte jobba utan det beror på andra saker, så vill parken säkra att vi får betalt som vi skulle fått annars, säger en annan.

Gröna Lund håller i nuläget stängt en vecka efter olyckan i söndags.

Tomt utanför Gröna Lund efter dödsolyckan i Jetline.

Tomt utanför Gröna Lund efter dödsolyckan i Jetline.

Jens Kassnert