Ända sedan 1996 har föreningen hjälpt utsatta barn och familjer i Ukraina till ett bättre liv.

– Vi har ett barnhem, eller egentligen ett familjehem, som ligger längst ner mot Moldavien. Just där är det ännu ganska lugnt, men vi påverkas av kriget då det är svårt att få tag i förnödenheter, säger Mia Kinnunen som sitter i styrelsen och ansvarar för föreningens second hand-butik i Häggvik centrum.

Butiken har funnits i Häggvik i tio år. Men föreningen bildades alltså redan 1996, av Agneta Bergström som ledde insamlingsarbetet hemma i Sollentuna men också arbetet i Ukraina.

Så småningom koncentrerades verksamheten till Reni i sydvästra hörnet av Ukraina där Barnens Hopp startade Novy Dom (Nytt hem) – ett eget barn- och familjehem.

2008 bestämde sig Agneta Bergström för att helt ägna sitt liv åt Ukrainas mest utsatta barn, så hon sålde sitt hem i Sollentuna och flyttade till Reni för att bo ihop med barnen på Novy Dom och hantera alla utmaningar på plats. I januari i år gick Agneta Bergström bort, men Barnens Hopp lever vidare.

– Vi har en advokat som har hjälpt oss och har bott på Novy Dom i tre år. Han har valt att driva det vidare, och han är fantastisk. Barnen älskar honom, han lagar mat och får dem att tänka på annat, och personalen gillar honom också. Utan honom hade vi inte kunnat vara kvar där, säger Mia Kinnunen.

"Inte i omedelbar fara"

Just nu bor 20 barn på Novy Dom, plus två flyktingfamiljer som har sökt sig till de jämförelsevis lugnare regionerna i sydöst.

– Barnen lever inte i omedelbar fara, vi har kontakt med dem varje dag, men de pluggar hemma eftersom skolan är stängd och våra anställda lever i nöd, säger Mia Kinnunen.

Butiken i Häggvik en medfinansiär men Barnens Hopp har också hjälp av sponsorer, både företag och privatpersoner, berättar Mia Kinnunen.

– Men butiken är också ett sätt att tala om att vi finns och vad vi gör. Det är ofta så vi får nya medlemmar och sponsorer.

över 100 nya medlemmar

Att intresset för Ukraina har ökat de senaste veckorna märks tydligt, berättar Mia Kinnunen.

– Vi har fått över 100 nya medlemmar sista tiden den sista tiden. Kriget på Krimhalvön har pågått sedan 2014 men konstigt nog har det inte varit något prat om det. Vi har märkt att pojkar åker iväg för att kriga och kommer hem i kista. Men det är först nu det har blivit uppmärksammat.

Nu är intresset stort och många kunder kommer in och frågar om läget i Ukraina och hur det går för barnen.

– Hoppas de fortsätter att skänka saker och handla i butiken! Och vi skulle behöva några fler volontärer. Alla vi i styrelsen och alla i butiken jobbar gratis. Hjälpen behövs verkligen i Ukraina. Behovet är bottenlöst, säger Mia Kinnunen.