Det vimlar av små superhjältar i Vårby gård. Det vet barnen som skrivit om deras fantastiska äventyr.

– Jag skrev om Donald Trump. Han var elak och tog en av oss superhjältar och skulle ta henne till USA. Sedan räddade hennes vänner henne och sedan levde de lyckliga, berättar Enise Tiftikci.

En superhjälte ska både ha magiska krafter och vara snäll.

– Min superhjälte är en djurhjälte som räddar djur från elaka gubbar som fångar dem och tar dem till zoo där de inte vill vara. Han kan också förvandlas till ett djur. Det enda djur som han inte kan bli är dinosaurier för de finns inte längre, säger Aleksandar Tesic.

De går båda på Vårbackaskolan och är två av eleverna i årskurs 3 som varit med i bokprojektet. Tillsammans med författaren Maria Frensborg och Vårby bibliotek har treorna på Vårby skolor skrivit berättelser och ritat teckningar på tematsuperhjältar.

Nu har allas berättelser tryckts i en bok som ska finnas på skolbiblioteken och Vårby bibliotek. I förra veckan var det digitalt releasemingel.

Det är andra året som Vårby skolor samarbetat med Maria Frensborg, men i år fick hon coacha eleverna digitalt.

– Det var spännande. Jag är jättetacksam, kanske någon av oss vill bli författare när vi blivit stora, säger Aleksandar.

Stort engagemang

Barnen fick hjälp att disponera sina berättelser.

– Innan de började gjorde de en fyrfältare. Första rutan skulle innehålla huvudkaraktären och dennes egenskaper, nästa ruta en början, tredje rutan något som händer och fjärde rutan slutet. På så sätt skissade de upp berättelsen innan de började skriva, berättar läraren Therese Rågmo.

Hon berättar att barnen har varit väldigt engagerade.

– Det betyder jättemycket för dem. Man ser hur skrivglädjen blir större när de kan se att det leder till något, att de får en mottagare. Någon kommer att läsa deras berättelser.

Aleksandar har siktet klart.

– Jag hoppas att alla i Vårby gård ska läsa boken!