Pappan och mamman skriker åt varandra med allt högre röster. På en tjock madrass mellan dem kurar barnen ihop sig. Sedan försvinner föräldrarna till ett rum bakom där de tornar upp sig som stora skuggor i bakgrunden medan barnen tillsammans försöker hantera situationen. 

”Vill du bygga en koja?" frågar flickan, sedan gömmer de sig under ett lakan och börjar läsa gåtor för varandra. Den ena efter den andra, barnen skrattar. Sedan frågar pojken om de ska dansa. Barnen sätter på familjens favoritlåt. Dansen drar igång, musiken höjs och tillslut deltar även föräldrarna och alla blir glada. 

Ett ansvar de inte ska behöva ta

Scenen är en av de berättelser som stadsteaterns nya pjäs ”Så hanterar du vuxna” består av. 

– Det pratas ofta om att vuxna ska hantera barn som vi vuxna tycker är jobbiga. Men vi tänker att barn behöver hantera vuxna minst lika mycket. Ett ansvar de egentligen inte ska behöva ta, säger pjäsens regissör Maja Salomonsson. 

Föräldrarnas tonläge blir allt högre, samtidigt tvingas barnen hitta strategier.

Föräldrarnas tonläge blir allt högre, samtidigt tvingas barnen hitta strategier.

Angie Gray

Utgår från olika teman

I pjäsen utgår de från olika frågor som exempelvis hur barn ska hantera stressade vuxna, vuxna som inte lyssnar, vuxna som bestämmer vilka kläder de ska ha, vuxna som inte vill vakna, vuxna som gråter, vuxna som ber barnen att sluta gråta, vuxna som inte bryr sig om framtiden och så vidare. 

– Vi vill byta maktperspektiv och se barnen som subjekt och erbjuda nya blickar på verkligheten, säger Maja Salomonson. 

Pjäsen tar upp frågor gällande både politik, samhälle och privata relationer. Maja Salomonson beskriver pjäsen som ett slags textexperiment, där 26 personer, allt från fältassistenter och socialarbetare till regissören Suzanne Osten, som prisats för sina barnföreställningar, fått tolka temat helt fritt.

Barn från Skärholmen ger tips

Under hösten intervjuade de också mellanstadiebarn i Skärholmens stadsdelsområde. Situationer som många barn tog upp var vuxna som tjatade eller inte lyssnade på dem och att vuxna de inte kände stirrade på dem.

Hur barnen tyckte man skulle hantera det varierade. Men när det gäller just tjat kom ett alternativ som de trodde skulle kunna funka. Att säga till de vuxna att ”det finns forskning som visar att tjat inte funkar på barn”, det menade de borde vara effektivt ”eftersom vuxna är tokiga i forskning”. 

Barn har även medverkat i föreställningen på andra sätt. Elever från både Slättgårdsskolan och Lillholmsskolan har varit med och målat scenografin där de bland annat har kastat färg på väggarna och skrivit sina egna budskap på dem.

Maja Salomonsson, regissör.

Maja Salomonsson, regissör.

Angie Gray

– Vi vill komma bort från kravet att det ska vara snyggt, konsten ska vara ett sätt att få ur sig saker och uttrycka sig, säger Maja Salomonsson. 

Manuset bygger på delar av tio olika författare. Till föreställningen hör också en separat ljudinstallation där barn tipsar om hur man ska hantera vuxna.

"Så hanterar du vuxna” hade premiär den 10 mars och spelas till och med 28 april. Pjäsen vänder sig till barn från 9 år och uppåt.