Två år har gått sedan hökarängsbon Anna Weilemar växlade in på ett nytt spår i livet och startade barnbokhandel. Lokalen på Pepparvägen är numera en etablerad destination för bokfrälsta barn och deras föräldrar.

– Jag tycker det har gått över förväntan. Vissa är här regelbundet och köper flera böcker till sina barn. Och det är flera som återkommer på eventen, säger hon.

Event ja – Anna Weilemar siktade redan från början på att bokhandeln skulle vara mer än bara en butik. Författarbesöken är återkommande och på söndag 13 november är det dags igen. Då vankas det barnboksmarknad med sju författare och illustratörer på plats.

Flera kända gäster

Bland gästerna som kommer för att sälja och signera sina böcker finns Per Gustavsson, känd för bilderböckerna om Prinsessan (Så gör prinsessor, med flera) och illustrationerna till succéböckerna om tjuvfamiljen Knyckertz.

Han får sällskap av lokala barnboksprofiler som Katarina Kuick, Emma Virke och Sara Olausson.

– De som kommer hit är mina idoler. Jag tycker barnboken är den finaste konstformen, med kombinationen av text och illustrationer. Jag har stor respekt för dem som skriver och illustrerar barnböcker, jag tror det är jättesvårt, säger Anna Weilemar.

Målgruppen äldre barn kommer också att finnas representerad. David Renklint skriver skräck/fantasy för barn 6-12 år och Peter Lindström skriver deckare för 9-12-åringar.

Alternativ bokmässa

Idén till barnboksmarknaden fick Anna Weilemar i samband med Bokmässan.

– Jag åkte inte dit, men det såg så härligt ut på Instagram med mingel och kindpussar så då började vi prata om att ha en alternativ bokmässa här hemma, berättar Anna Weilemar.

Hur tycker du man ska tänka som förälder – ska man köpa böcker som man tycker att barnet ”borde” läsa eller ska man gå helt på vad barnet vill?

– Det ska vara lustfyllt att läsa och då är det bästa om barnet får välja. Men man kan ju även köpa och lägga fram boken man själv föredrar, och hoppas att den väcker barnets nyfikenhet.