670 sexåringar i Väsby ska börja i förskoleklass till hösten. Men många föräldrar i Runby är missnöjda med placeringen – i vissa fall långt från hemmet.

Närmare 30 föräldrar har gått samman i en facebookgrupp för att hjälpas åt med kontakterna med kommunen.

– Vi med många fler bor i Runby och har sökt Runbyskolan, men inte fått plats där. I stället har vi blivit tilldelade skolor vi inte sökt, som Väsby skola och Breddenskolan, säger en av föräldrna.

Dennes barn kommer nu att gå i olika skolor.

– Det försvårar vår vardag oerhört. Vi är många med syskonpar som varken fått vår önskade skola eller ens en skola vi valt.

På andra sidan E4

Mikaela och Mattias Ljusterlind har en son som inte fått plats i den skola de bor 750 meter från, utan i stället fem kilometer bort från hemmet, på andra sidan E4. Lillasyster går på Skogsdungens förskola i Runby.

– Vi är många som är ledsna, arga och känner en enorm maktlöshet när våra blivande sexåringar plötsligt inte ska få gå med sina kompisar, inte kunna cykla eller kunna ta sig till skolan utan att bli körda med bil. De tappar hela sitt trygga sammanhang som de vuxit upp i under förskoletiden, säger Mikaela Ljusterlind, .

Hon och en annan förälder, Sandra Sjögren, begärde ut de mätningar som ligger till grund för den relativa närhetsprincip som kommunen använder vid placeringen av eleverna. Och då upptäckte de något som ställt till det.

– I kommunens mätning har man missat en cykel- och gångväg, säger Mikaela Ljusterlind.

Enligt henne är gång- och cykelbanan uppmärkt av kommunen, men inte medtagen i mätningen.

Mikaela och Mattias Ljusterlind tycker att detta är mycket olyckligt.

– Ingen verkar riktigt ta sitt ansvar i det hela utan vi bollas mellan politiker, kommunansvariga och skolansvarig, men ingen verkar riktigt ha eller ta den fulla makten i att bemöta oss.

– Vår son säger varje dag att han är ledsen över att inte få gå på Runbyskolan med sina kompisar, vilket är samma för flera andra barn.

Placering på Breddenskolan

Sandra Sjögren i Runby har en son som fått placering på Breddenskolan, som ligger fem kilometer från hemmet. Lillasyster går på Skogsdungens förskola.

– Vi vet barn som valt Runbyskolan som tredje alternativ och fått placering på Runbyskolan. Dessa barn bor vid Edssjön och har enligt kommunens relativa närhetsprincip närmare till Runbyskolan än vi som bor på Runbyvägen och kan se skolan från vårt sovrumsfönster.

– Vi är inte bara arga föräldrar som bråkar utan det har faktiskt inte gått rätt till när platserna fördelats, säger en av föräldrarna.

Västra Väsby har växt mycket de senaste åren. I nybyggda Eds Allé och Wäckare Äng bor många nyinflyttade barnfamiljer. 2016 byggdes snabbt förskolan Skogsdungen för 200 barn för att få till fler förskoleplatser.

– Har kommunen haft någon plan för var dessa barn sedan ska placeras när de börjar skolan, undrar Sandra Sjögren.