50 procent av eleverna på Rönninge gymnasium tog en gymnasieexamen i fjol, vilket var den lägsta andelen i länet. Det visar siffror från Region Stockholm.

Det var det lägsta på många år, menar skolans rektor Jerry Norrbom.

– Det var den årgången som hade lägst ingångsvärde, alltså betygen som de söker på. Det hör ihop med att vi inte fyllde alla våra platser, säger han.

Gymnasieprogrammens behörighetskrav

En elev måste vara godkänd i svenska, engelska och matematik och ytterligare nio ämnen för att kunna antas till ett högskoleförberedande program. För yrkesprogram gäller förutom de tre kärnämnena också godkänt i fem andra ämnen, vilket ger en miniminivå på 80 poäng.

Eftersom så få väljer Rönninge, kommer elever med låga poäng in på naturlinjen som normalt kräver betydligt högre poäng.

– Då kommer man in oavsett om skolan tror att det kommer funka eller inte, säger Jerry Norrbom.

Är det vad som har skett för den här årskullen?

– Det året hade vi en hög topp med många duktiga elever. Men det var desto fler elever som hade låga betyg som vi fick jobba mycket med.

"Blir betydligt bättre"

En annan möjlig förklaring till det låga resultatet kan vara pandemin som drabbade världen just när de här eleverna påbörjade sina gymnasiestudier.

– De fick inte den bästa gymnasiestarten. Första året gick de i skolan ungefär halva tiden. Har man dåliga betyg med sig redan från grundskolan blir det svårare att få rätt stöd och undervisning om det inte sker på plats, säger Jerry Norrbom.

Hans analys är att nuvarande treor troligen kommer ligga i nivå med fjolårets. De har samma utmaningar som fjolårets kull. Men efter det vänder det, hoppas han.

– Tidigare hade vi svårt att fylla gymnasieplatserna. Det har vi inte längre och om man tittar framåt blir det betydligt bättre resultat – det är jag övertygad om, säger Jerry Norrbom.