Bara män. Tomas Ledin, Niklas Strömstedt, Plura, Uno Svenningsson, Orup och Robert Wells. De hör alla till våra mest älskade artister – och alla är medelålders män. Foto: Arkivbilder

Bara manliga stjärnor i slottets nya satsning

Sex artister ställer sig på Hesselby slotts scen under höstens musikhelger. Och alla är medelålders män. "Har vi inte kommit längre än så här 2020" undrar kritiska kulturproducenten Daniel Szpigler.

  • Publicerad 16:54, 14 okt 2020

"Jag blir lite trött."

Plura, Orup, Uno Svenningsson, Niklas Strömstedt, Robert Wells och så delägaren själv, Tomas Ledin. När Hesselby slott erbjuder musikweekends är det sex av Sveriges mest älskade, manliga artister som står på scenen. Att de alla är just män är något som nu får kritik.

– Jag vill börja med att säga att det är fantastiskt att vi i kulturbranschen äntligen börjar med scenkonst och konserter igen, så Hesselby slott ska ha en stor eloge för det. Men däremot blir jag lite trött när jag ser att det endast är sex medelålders män som är bokade, säger scenkonstproducenten Daniel Szpigler.

Tomas Ledin äger slottet tillsammans med Torbjörn Blomqvist sedan 2008. Foto: Mikael Andersson

Daniel Szpigler understryker att han själv gillar alla artisterna.

– De är alla bra, men jag efterlyser mångfalden och framför allt de kvinnliga artisterna. Har vi inte kommit längre än så här 2020?

Maria Norberg är försäljningsansvarig på Stockholm meeting selection, som driver Hesselby slott. Hon menar att man skickade förfrågan om medverkan till lika många kvinnor som män.

– Det finns ingenting bakom detta, utan vi har gått ut till ett gäng artister, manliga som kvinnliga, och sedan har det bara blivit så att de kvinnliga artisterna som vi har frågat antingen inte har haft möjlighet eller inte velat, säger Maria Norberg.

När utfallet blev så, gjorde ni någonting för att få med fler kvinnor?

– Vi har försökt. Men det här är starten på våra musikweekends och vi fortsätter till våren. Med all säkerhet kommer det att jämna ut sig i det långa loppet, säger Maria Norberg.

Kommer ni att se till att det finns kvinnor med i programmet i vår?

– Ja, självklart, det är vår absoluta ambition.

Hässelby slott byggdes på 1600-talet. Foto: Mikael Andersson

Hesselby slott

Slottet byggdes på 1600-talet av Carl Bonde som privatbostad. Carl Michael Bellman brukade besöka familjen Bonde på slottet.

För drygt tio år sedan köpte Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist slottet. De tog tillbaka namnet Hesselby slott.

Torbjörn Blomqvist äger bland annat även Ulvsunda och Åkeshovs slott och driver slotten genom bolaget Stockholm meeting selection.

Närmare 150 nya hotellrum planeras byggas på slottsägorna.

Visa merVisa mindre