I decennier har Banksy eggat människors fantasi och skapat rubriker med sin samhällskritiska gatukonst. I höst gästar hans konst Södermalm på Stadsgårdsterminalen.

– Att få välkomna alla till en storskalig Banksy-utställning i centrala Stockholm är nog närmast en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger Andreas Blom, kulturchef på Stadsgårdsterminalen, i en kommentar.

Andreas Blom, kulturchef på Stadsgårdsterminalen och vd för Kollektivet Livet.

Andreas Blom, kulturchef på Stadsgårdsterminalen och vd för Kollektivet Livet.

Pekka Pääkkö

Trots långa år av att vara omtalad och hyllad är Banksys identitet ett mysterium, men han tros vara en 45–50-årig man från Bristol i England.

Fokus på Ukraina

Utställningen The Mystery of Banksy – A Genius Mind har gästats av runt 1,4 miljoner besökare sedan premiären 2021. Den har hållits i städer som Hamburg, Wien och Berlin.

Här visas ett 150-tal motiv av konstnären från hela hans karriär, i former av allt från fotografier till skulpturer. Samhälls- och konsumtionskritik har varit en röd tråd och på senare tid har Banksy lagt mycket fokus på Ukraina, där flera väggmålningar dykt upp.

– Nu mer än någonsin behöver vi lära oss och påminna oss om att ständigt ifrågasätta och kritisera. Banksys konst är det perfekta verktyget för att belysa både aktuella och vardagliga frågor, säger Emelie Löfmark vid Julius Production, som är med och anordnar utställningarna i Sverige, i en kommentar.

Utställningen öppnar 27 september. Den är inte officiellt auktoriserad, i linje med Banksys motto att "copyright är för förlorare."