Guldheden

De guldhedsbor som har tänk att ta ut en hundring eller två i kontanter får tänka om. Uttagsautomaten på Doktor Fires torg är borta sedan ett par veckor borta.  

Det är inte den enda automaten som har försvunnit i Göteborg den senaste tiden.   

Under 2022 försvann sex automater och hittills i år har redan fem automater rykt på olika ställen i staden, bekräftar Johan Nilsson, chef för kund och marknad på Bankomat AB. 

Orsaken är att göteborgarna likt övriga svenskar använder kontanter i allt mindre utsträckning.  

– Det handlar om den allmänt minskande kontantanvändningen. Vi anpassar ständigt antalet automater efter användningen, det kan både tas bort och tillkomma nya, men generellt sett minskar totala antalet automater, säger Johan Nilsson. 

Swishar hellre

Förklaringen till att färre använder kontanter är övergången till digitala betalsätt, som exempelvis Swish, vilket har skett rekordsnabbt i Sverige. 

Enligt en enkät av Riksbanken från i fjol, uppger drygt 80 procent att de använt Swish den senaste månaden, jämfört med 52 procent år 2016.

Trots att användningen av Swish har ökat de senaste åren är kort fortfarande det vanligaste betalsättet.

"Alla vill inte betala digitalt"

Johan Nilsson på Bankomat vill även lyfta att minskningen av kontanter har stannat av de senaste åren och att många människor lever i ett digitalt utanförskap och är beroende av kontanter för att klara sin vardag. En del människor föredrar att betala kontant av andra skäl, exempelvis integritetsskäl. 

– Att uttagen av kontanter nu inte minskar lika snabbt tror jag beror på att de flesta som kan och vill gå över till att betala digitalt redan har gjort det. För dem som använder kontanter är det fortsatt viktigt att den möjligheten finns, säger han.