Som Mitti tidigare rapporterat ska det byggas en lekpark med Trazan och Banarne-tema vid Åbergs museum i Bålsta. Det beslutade en enig kultur- och fritidsnämnd i juni.

Lekparken ska heta Banankontakt. Kostnaden ska bli högst 10 miljoner kronor. Om tidsplanen håller ska allt vara klart till sommaren 2022.

Håbo kommun skapar lekplatsen med tillåtelse från Lasse Åberg.

– Den nya lekplatsen kommer att ersätta den gamla lekplatsen som finns vid Åbergs museum. Delar av utrustningen som finns på lekplatsen återvinns eller flyttas, säger Jytte Rüdiger, förvaltningschef för kultur- och fritid i Håbo kommun.

Ska bli utflyktsmål

Lekparken utformas av Tor Svae. Han ligger bakom flera lekparker i Stockholmsregionen, till exempel publiksuccén Mulle Meckparken i Järvastaden och Lilla Kvarnholmen i Nacka. Målet är att skapa ett spännande och roligt utflyktsmål för både invånare och besökare.

Anses användbar

Tanken är att lekmiljön ska kunna användas på olika sätt av kommunens verksamheter, till exempel för barnteater. Förskolor ska kunna använda lekparken pedagogiskt genom trafikkunskap med figuren Olyckan.