Bålstas bananlekpark ska locka nya familjer

Den nya lekparken vid Åbergs museum kan kosta kommunen 10 miljoner. Satsningen ska skapa jobb och göra kommunen mer attraktiv för barnfamiljer.

  • Publicerad 01:15, 31 jul 2021

Som Mitti tidigare rapporterat ska det byggas en lekpark med Trazan och Banarne-tema vid Åbergs museum i Bålsta. Det beslutade en enig kultur- och fritidsnämnd i juni.

Lekparken ska heta Banankontakt. Kostnaden ska bli högst 10 miljoner kronor. Om tidsplanen håller ska allt vara klart till sommaren 2022.

Håbo kommun skapar lekplatsen med tillåtelse från Lasse Åberg.

– Den nya lekplatsen kommer att ersätta den gamla lekplatsen som finns vid Åbergs museum. Delar av utrustningen som finns på lekplatsen återvinns eller flyttas, säger Jytte Rüdiger, förvaltningschef för kultur- och fritid i Håbo kommun.

Ska bli utflyktsmål

Lekparken utformas av Tor Svae. Han ligger bakom flera lekparker i Stockholmsregionen, till exempel publiksuccén Mulle Meckparken i Järvastaden och Lilla Kvarnholmen i Nacka. Målet är att skapa ett spännande och roligt utflyktsmål för både invånare och besökare.

Anses användbar

Tanken är att lekmiljön ska kunna användas på olika sätt av kommunens verksamheter, till exempel för barnteater. Förskolor ska kunna använda lekparken pedagogiskt genom trafikkunskap med figuren Olyckan.

Trazan & Banarne

Barnprogrammet "Trazan och Banarne" sändes först i SVT:s "Jullovsmorgon" 1976 och fortsatte i flera säsonger. Huvudrollerna spelades av Lasse Åberg och Klasse Möllberg. Programmet innehöll även trafikkunskap med den läskiga figuren Olyckan.

Vintern 2021–2022 kommer en musikal baserad på den gamla tv-serien. Musikalen kommer givetvis att innehålla Electric Banana Bands välkända låtar.

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

Grannar kritiska: "De har inte gjort sin hemläxa" I norra Brunna vill kommunen att Upplands-Brohus ska bygga ett LSS-boende. Grannarna menar att dessa boenden både ska och måste byggas, men de frågar sig om Upplands-Bro gjort sin hemläxa gällande...fredag 24/9 18:04

Ansvarig politiker: ”Inget är klart”

Kommunen om LSS-planerna i Brunna. Socialnämndens ordförande Martin Normark (L) som är ansvarig för de eventuella planerna i Brunna vill framhålla att ingenting är klart.fredag 24/9 17:59