Domen föll i Solna tingsrätt den 2 december. Arkivbild. Foto: Charlotte Årling

Balkongklättrande man dömd för våldtäkt

Fängelse, skadestånd och utvisning ur landet. Det blir påföljderna för den man som enligt Solna tingsrätt bröt sig in hos en kvinna i Blackeberg och utsatte henne för en våldtäkt i september.

  • Publicerad 11:20, 17 dec 2021

Mannen är i 30-årsåldern och anhölls i oktober. Han misstänktes bland annat för att ha våldtagit en kvinna i hennes bostad i Blackeberg i september.

Tingsrätten anser att mannen utom rimligt tvivel har trängt sig in hos henne och gjort detta.

Mannen döms även för att ha sexuellt ofredat samma kvinna nästan två månader tidigare. Enligt domen ska han då ha klättrat upp på hennes balkong och försökt ta sig in i hennes bostad. Han har inte haft någon tidigare relation med kvinnan.

Straffet: tre års fängelse, utvisning ur landet och drygt 122 000 kronor i skadestånd.

– Det var i linje med vad jag yrkade på. Jag har inga synpunkter för egen del där, säger kammaråklagare Rasmus Öman.

Hur ser kvinnan på domen?

– Jag pratade som hastigast med henne efter förhandlingen. Min uppfattning är att hon verkade lättad av att tingsrätten valt att tro på det hon hade berättat.

Endast knuten till en målsägande

Enligt polisen var mannen från början okänd. Han kunde knytas till brotten efter att ha matchats med dna-spår som säkrades i utredningen.

När polisen gick ut med information om ärendet i höstas fanns uppgifter som tydde på att flera personer i området kan ha råkat ut för mannen i fråga.

– Det har rapporterats om en man som har knackat på olika fönster. Vi kunde inte visa att det rörde sig om samma person, så jag valde att bara åtala honom för brottmål gällande den här målsäganden, säger Rasmus Öman.

Mitt i har kontaktat mannens försvarare som inte vill kommentera domen.