I höstas nekade Solna stad bygglov för ett 2,8 meter högt och 450 meter långt staket samt trädfällning runt nya Cybersäkerhetscentrum i Bergshamra.

Fortifikationsverket överklagade.

Det beslut som nu tagits av länsstyrelsen handlar i mångt och mycket om en avvägning mellan de två olika intressena: natur- och kulturvärdena i riksintresset Kungliga nationalstadsparken kontra en förstärkning av Sveriges försvar.

Till stöd för det senare är staketet en "absolut nödvändighet ur säkerhetsskäl", enligt försvaret, för att etablera Cybersäkerhetscentrum på platsen.

Men enligt bestämmelserna för nationalstadsparken får intrång i miljön inte göras.

"Marginell påverkan"

Till skillnad från Solna stad, som anser att staketet innebär just ett betydande intrång i naturen, anser länsstyrelsen dock att påverkan blir marginell.

Staketet uppförs relativt nära byggnaden och det visuella intrycket från vattnet förstörs inte heller på det vis som anförts, skriver länsstyrelsen med tillägget att Fortifikationsverket åtagit sig att återplantera träd och anlägga en gångstig åt allmänheten runt området.

Länsstyrelsen upphäver därför Solna stads beslut.

Byggnadsnämndens vice ordförande Magnus Persson (C) avvaktar kommentar utöver:

"Vi har precis fått beslutet. Vi kommer läsa och analysera det innan besked om hur vi gör".

Försvarets centrum för cybersäkerhet väcker oro

På uppdrag av regeringen öppnar ett nationellt cybersäkerhetscentrum i Bergshamra.

Det mesta som rör verksamheten är topphemligt, men att få ett potentiellt skyddsobjekt mitt i Nationalstadsparken rör upp känslor.

Bergshamra

Gamla Domänverket, ett enormt kontorshus i tegel, ligger inbäddat bland tallar och snår och har utsikt över Brunnsviken.

Staten behövde inget bygglov då, 1970, men i efterhand har Solna stad konstaterat att kåken fick en ”alltför påträngande placering” i de natursköna omgivningar som tillhör Nationalstadsparken.

De senaste åren har det
filats på nya användnings­områden, som äldreboende eller lägenheter.

Men det blir något helt annat: Ett nationellt cyber­säkerhetscentrum, NSCS, där aktörer som Försvarsmakten och Säpo ska hantera cyber­attacker.

Kontoret töms nu på sina sista hyresgäster.

Hunddagis uppsagt

Intill det blivande centret ligger Gröna villan. Det är ett gammalt trähus som försvaret inte lär ha någon större nytta av, men som tillhör tomten.

Mastiffblandningen Brenda kommer fram och nosar när Mitt i hälsar på. Här driver Nina Holm Hellgren och Elin Lindquist sedan 2019 ett hunddagis.

– Villan är fantastisk och läget kan inte bli bättre, här stör vi ingen och hundarna kan låta och leka, säger Elin.

Men den sista september måste de ut sedan de blivit uppsagda av nya hyresvärden, statliga Fortifikationsverket.

– Staketen hamnar på fel sida om huset, det är grunden för vår uppsägning. Sen får vi inte reda på så mycket mer eftersom de hänvisar till sekretess, säger Nina.

I planeringsfasen

Exakt hur fastigheten kommer att avgränsas eller säkerhetsanpassas är oklart.

”Ambitionen är att fotgängare och cyklister inte ska påverkas i någon större utsträckning”, skriver Fortifikationsverkets presskontakt Johanna Holst i ett mejl till Mitt i där hon betonar att de ännu är i planeringsfasen.

Huruvida det blir ett skyddsobjekt svarar NSCS att det är för tidigt att säga, med tillägget att lokaler som används för denna typ av verksamhet ofta är det.

Får kringgå staden

Nina Holm Hellgren tar ut Brenda bland vitsipporna. Den lilla vägen mellan kontorshuset och Gröna villan liksom tennisbanan kommer att stängas av för allmänheten, bekräftar Fortifikationsverket.

– Det är så många som berörs – Bergshamraborna, djur och natur. Nationalstadsparken är skyddad och området en viktig spridningslänk, det står i detaljplanen, säger Nina.

Oron delas av många Bergshamrabor. Tidigare
i våras bjöd Socialdemokraterna in till ett möte. Men även om staden vill skydda området är det inte säkert att de har något att säga till om – det finns en special­regel som rör just bygglov för
totalförsvaret.

– I praktiken blir det här inte en fråga för byggnadsnämnden i Solna utan för länsstyrelsen. Vi är helt enkelt osäkra på hur det kommer att handläggas och vi delar invånarnas oro för omgivningarna, säger Magnus Persson (C), vice ordförande i byggnadsnämnden.

”Ett dråpslag”

För Nina Holm Hellgren och Elin Lindquist tickar klockan. Det gäller att hitta en ny lokal om de inte ska tvingas lägga ned. Men speciella djurskyddsregler för hunddagis försvårar jakten samtidigt som hundägare börjat droppa av på grund av uppsägningen.

– Det känns fruktansvärt sorgligt. Vi har lagt ned extremt mycket pengar, jobb och tid och kämpat oss igenom en pandemi. Nu det här dråpslaget, säger Nina och fortsätter:

– Självklart är försvaret jätteviktigt, men varför just i nationalstadsparken? När vi frågat Fortifikationsverket hänvisar de bara till att det är hemligstämplat. Visar inte det hur dåligt det passar i ett friluftsområde där allmän­intresset är så stort?

Planerad inflytt för NSCS är under 2027.

Vi delar invånarnas oro för omgivningarna.

Självklart är försvaret jätteviktigt, men varför just i Nationalstadsparken?

900 miljoner

Fortifikationsverket köpte fastigheten av Nyfosa 2022 för 400 miljoner kronor.

Regeringen har avsatt totalt 900 miljoner kronor för det nationella cybersäkerhetscentret.

Det startade 2020, har cirka 100 anställda från sju olika myndigheter och sitter i dag i MSB: lokaler.

Fastighetsvärlden, NCSC

Tvärstopp för cyberförsvaret – får inte hägna in skyddsobjekt

Försvaret vill bygga ett knappt tre meter högt staket runt sin fastighet i Bergshamra för sitt nya Cybersäkerhetscentrum.

Men Solna säger nej.

– Det är en krånglig fråga, men vi har landat i att det inte är lämpligt, säger Magnus Persson (C).

Bergshamra

Mitt i Solna har berättat om regeringsbeslutet att bygga upp Cybersäkerhetscentrum i södra Bergshamra, som ingår i skyddade Nationalstadsparken.

Det ska bli en ny myndighet för 100 anställda från bland annat Säpo som ska hantera cyberattacker.

Fortifikationsverket ansökte tidigare i höst om bygglov för ett knappt tre meter högt staket runt fastigheten, totalt 480 meter långt.

Men medan förvaltningen ansåg att staketet kunde godkännas gav den politiska S/C/V/MP-majoriteten avslag. Staketet får inte byggas. Det skulle, anser styret, innebära ett för stort intrång i Nationalstadsparken och strida mot detaljplanen från 90-talet.

– I detaljplanen står att tomten ska vara tillgänglig för allmänheten och att den ej får inhägnas. Vi vill värna det sättet som man byggt Bergshamra på. Vi tycker inte det är lämpligt att göra avsteg från den detaljplan som gäller för fastigheten, säger vice nämndordförande Magnus Persson (C).

Är inte försvaret viktigt då?

– Det är väldigt viktigt, och det är därför vi har gjort en noggrann avvägning. Hade det varit ett kommersiellt företag som låg bakom ansökan hade det inte varit en krånglig fråga, men det här var det. Vi har funderat och diskuterat i flera timmar.

Magnus Persson tillägger att bygglov för staket är permanent, det skulle gälla även om myndigheten lämnar fastigheten.

Vill staden inte ha Cybersäkerhetscentrum i kommunen?

– Vi ser positivt på etableringar av företag generellt, det handlar inte om att vi har problem med myndigheten eller verksamheten. Vi förstår också behovet av ett effektivt skalskydd. Men det lirar helt enkelt dåligt med detaljplanen.

Nästa steg oklart

Moderaterna och Liberalerna tyckte annorlunda och ville godkänna staketet med motiveringen att rikets säkerhet bör gå först.

Hur Fortifikationsverket går vidare efter avslaget är inte klart.

– Vi hade naturligtvis hoppats på att få bygga så som vi önskat. Nu behöver vi fördjupa oss i beslutet innan vi vet vad nästa steg blir, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket.

Kan man ha Cybersäkerhetscentrum utan staket?

– Vi vill ha ett staket och ett skydd runt byggnaden, av säkerhetsskäl.

Vi förstår behovet av ett effektivt skalskydd. Men det lirar helt enkelt dåligt med detaljplanen.

900 miljoner

Fortifikationsverket köpte fastigheten av Nyfosa 2022 för 400 miljoner kronor.

Regeringen har avsatt totalt 900 miljoner kronor för det nationella cybersäkerhetscentret.

Det startade 2020, har cirka 100 anställda från sju olika myndigheter och sitter idag i MSB: lokaler.

Källa: Fastighets­världen, NCSC