De senaste åren har staden flera gånger om larmat om E koli bakterier, alltså från avföring, i vattnet vid Smeduddsbadet där bland annat en trasig pump vid toaletterna gäckade tidigare.

https://www.mitti.se/nyheter/bajskallan-hittad-du-kommer-inte-gilla-det/lmrgz!4130041/

Nu varnar man på nytt för bajsbakterier i vattnet vid stranden i den östra delen. Där togs ett otjänligt prov i måndags. Men det har tagits ett omprov och resultatet hoppas staden få inom kort.

https://www.mitti.se/nyheter/staden-vill-inte-varna-om-bajsvattnet-vid-smedsuddsbadet/lmsfk!6394175/

Vid den västra delen, där proverna tas vid bryggan var det däremot godkänt. Enligt Jerzy Slazak på Miljöförvaltningen kan det ha att göra med att cirkulationen av vattnet är bättre där och att exempelvis fågelbajs kan ligga kvar längre i vattnet i den östra delen och att det var varmt och vindstilla vid provtagningen.

Enligt honom har de meddelat stadsdelsförvaltningen som skulle sätta upp skyltar och även inspektera toaletten på nytt för att se om den på nytt kan vara boven i dramat.

https://www.mitti.se/nyheter/klart-nytt-kafe-oppnar-vid-smedsuddsbadet/repuci!ypZsLvApBjQNuXGL264wHg/

Så hur ska man tänka om det avråds från bad i den ena delen men inte den andra. Är det helt riskfritt att bada?

– Det är svårt att säga var gränsen går mellan punkterna och det är också lite beroende från var det kommer. Men jag brukar säga att det inte är farligt att bada, bara man inte dricker vattnet, säger Jerzy Slazak.

Här kan man se vattenkvaliteten på baden.