Domen avser det uppmärksammade fallet i Skogås i januari 2023 då en 15-årig pojke sköts inne på en restaurang. Bagarmossenbons dom ändrades till en rejäl skärpning av tingsrättens dom på 2,5 års fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott. Utredningen har varit omfattande.

– Det har också åberopats en hel del ny bevisning, säger Sven Johannisson, rättens ordförande.

Koppling till Foxtrot

Utredningen har visat att mordet på 15-åringen var en hämndaktion för en skjutning nio dagar tidigare mot ett bostadshus där en anhörig till "Kurdiska räven" bor.

Samtliga tilltalade hade enligt åklagaren tillhört eller haft kopplingar till Foxtrotnätverket eller grupper allierade med Foxtrotnätverket. 

16-åring morddömd

Svea hovrätt fastställde domen mot den nu 16-årige mördaren till fyra års sluten ungdomsvård.

Den 16-årige pojken som sköt ihjäl 15-åringen – och som själv var 15 när mordet begicks – ska ha fått 100 000 kronor för att utföra dådet. Ett par dagar senare åkte han till NK och spenderade pengar.

Kände till mordplan

Hovrätten friar samtidigt en 16-åring som tingsrätten dömde till underlåtenhet att avslöja mord. 

– Hovrätten anser att det inte är visat att han hade kunnat avslöja brottet utan fara för sig själv eller någon annan, säger rättens ordförande Sven Johannisson, i pressmeddelandet.

Hovrätten frikänner precis som tingsrätten en person från medhjälp till mord, samt två personer som var åtalade för bland annat förberedelse till mord.