Väntans tider. Så här såg det ut vid Kampementsbadet i veckan. Foto: Katarina LInde

Baden i stan kan öppna redan om en vecka

Redo för en klorsmakande kallsup? Kampementsbadet hör till de bad som kan öppna runt den 17 maj. Om inte restriktionerna sätter stopp.

  • Publicerad 13:10, 7 maj 2021

Som badgäst tycker jag att det är finast tidig morgon eller på kvällen

Niklas Pettersson. Foto: SVEN LINDWALL

Början av maj och kölden biter tidvis ordentligt i kinderna. Att då se hur simbassängen på Kampementsbadet redan fylls med vatten kan få en och annan att höja ett frågande ögonbryn.

Vad är det egentligen som händer?

Hopp om tidig öppning, visar det sig när Mitt i tar ett snack med Niklas Pettersson, avdelningschef vid idrottsförvaltningen. Han håller nämligen tummar och tår för att Kampe, Vanadisbadet, Eriksdalsbadet och andra bad i kommunen ska kunna öppna runt den 17 maj, kanske redan nästa helg.

– Sedan kan man ju naturligtvis inte lova någonting som läget är nu. Vi får se vad Folkhälsomyndigheten säger och hur smittspridningen ser ut.

Klart redo

En sak som dock är säker är att får baden grönt ljus så är de helt klart redo. Redan nu fylls alltså bassängerna med vatten. Man brukar alltid fylla på en tid innan öppnandet för att hinna klorera och värma upp vattnet men riktigt så här tidigt brukar man inte vara i gång.

Vanligtvis öppnar flera av Stockholms bassänger runt den 25 maj, men nu kan det alltså bli tidigare än så.

– Vi vill gärna det med tanke på att inomhusbaden inte har varit tillgängliga på samma sätt, säger Niklas Pettersson.

Oavsett exakt datum för öppning räknar han med att man precis som förra sommaren tar in betydligt färre gäster för att minska risken för smittspridning.

För det mesta fungerade det bra, tycker han. Men det är klart att de där riktigt varma dagarna då köerna utanför växte och människor träget väntade i hettan kunde vara en prövning.

– Vissa väntade säkert väldigt länge på att få komma in. Jag vet att personalen gjorde sitt bästa för att folk skulle ha det bra. Ibland gick de ut med vatten och vid Järvabadet ställde de ut en vattenspridare till barnen.

Annars då? Hur är stämningen i bassängen? Kommer triatleterna och de som vill simma stillsamt bröstsim överens?

– Oftast gör de det, men visst kan det vara incidenter, absolut. Hänger lite på hur många det är som vill simma samtidigt. Det var för några år sedan som vi märkte en kraftig ökning av dem som tränar riktigt hårt i bassängen. Främst har det märkts i innerstan.

De kan ju i och för sig lägga sig i banan för snabbsim?

– Jo, men även där simmar man ju olika snabbt. Vill man ha optimala förutsättningar gäller det helt enkelt att välja tider då det är färre besökare.

Hänger du själv mycket på baden?

– Jo, jag är där en del och jobbar. Som badgäst tycker jag att det är finast tidig morgon eller på kvällen. När lugnet har lagt sig och solen börjar gå ner.

Niklas Pettersson om innerstans tre bad

Kampementsbadet på Gärdet: "En riktig pärla. Slitet, men med hög charmfaktor. En bassäng på 25 meter och en liten barnpool. Stort grönområde runt omkring. Dessutom utegym utanför och en väldigt fin lekpark. Många barnfamiljer går till Kampe."

Vanadisbadet: "Mer citybad med fler soldyrkare. Inte lika stora grönområden som på Gärdet men ett fint bad det här också."

Eriksdalsbadet: "Har något för alla. Stort område med flera bassänger. Beöskare från hela Stockholm kommer hit."

Visa merVisa mindre