Om fyra år. Då kan den nya pendeltågsentrén i Södra Häggvik stå klar. Foto: Illustration: Gottlieb Paludan Architects

Avtal klart: Ny pendeltågsentré byggs i Södra Häggvik

Det har tagit sin tid, men nu är Sollentuna kommun, Trafikverket och SL överens när det gäller bygget av en ny stationsentré i Södra Häggvik. Ambitionen är att den nya stationsentrén ska öppnas 2025.

  • Publicerad 05:30, 23 sep 2021

Vi har arbetat hårt för en ny pendeltågsentré.

Den pågående planläggningen av Södra Häggvik möjliggör cirka 5 000 nya bostäde. Området ska bli en blandad stadsdel med nya kvarter för bostäder, handel och arbetsplatser.

En pendeltågsentré precis öster om Stora Coop är en viktig pusselbit och en avsiktsförklaring tecknades redan 2017.

Nära Coop. Från stationsentrén (röd markering) planeras en lång ramp mellan spåren upp till plattformen. Foto: Sollentuna kommun

Nu tas alltså nästa steg. Ett så kallat genomförande- och finansieringsavtal för bygget är på väg att tecknas mellan parterna Sollentuna kommun, Trafikverket, Trafikförvaltningen i Region Stockholm och SEOM.

Avtalet kommer upp på kommunfullmäktige i dag, den 23 september.

– Vi har arbetat hårt för en ny pendeltågsentré i Södra Häggvik. Den blir än mer viktig i takt med att Södra Häggvik byggs ut med bostäder och butiker, säger Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Får kosta 30 miljoner

Den nya stationsentrén byggs i södra änden av den befintliga perrongen, och kommer att korta vägen till stationen för många resenärer. Inte minst om några år då fler kommer att bo i Södra Häggvik.

Stationsentrén får en tillgänglighetsanpassad ramp upp till Häggviks perrong. Avtalet omfattar också anslutningsvägar för kollektivtrafik, cyklister och gående, och en lokal för servicebutik i biljetthallen.

Det är samhällsbyggnadsnämnden som kommer att få i uppdrag att teckna avtal med entreprenörer, under förutsättning att kommunens ekonomiska åtagande inte blir större än 30 miljoner kronor.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20