Den pågående planläggningen av Södra Häggvik möjliggör cirka 5 000 nya bostäde. Området ska bli en blandad stadsdel med nya kvarter för bostäder, handel och arbetsplatser.

En pendeltågsentré precis öster om Stora Coop är en viktig pusselbit och en avsiktsförklaring tecknades redan 2017.

Nu tas alltså nästa steg. Ett så kallat genomförande- och finansieringsavtal för bygget är på väg att tecknas mellan parterna Sollentuna kommun, Trafikverket, Trafikförvaltningen i Region Stockholm och SEOM.

Avtalet kommer upp på kommunfullmäktige i dag, den 23 september.

– Vi har arbetat hårt för en ny pendeltågsentré i Södra Häggvik. Den blir än mer viktig i takt med att Södra Häggvik byggs ut med bostäder och butiker, säger Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Får kosta 30 miljoner

Den nya stationsentrén byggs i södra änden av den befintliga perrongen, och kommer att korta vägen till stationen för många resenärer. Inte minst om några år då fler kommer att bo i Södra Häggvik.

Stationsentrén får en tillgänglighetsanpassad ramp upp till Häggviks perrong. Avtalet omfattar också anslutningsvägar för kollektivtrafik, cyklister och gående, och en lokal för servicebutik i biljetthallen.

Det är samhällsbyggnadsnämnden som kommer att få i uppdrag att teckna avtal med entreprenörer, under förutsättning att kommunens ekonomiska åtagande inte blir större än 30 miljoner kronor.