Torsgatan. Stockholm Vatten och Avfall upptäckte kraftigt förhöjda silverhalter i avloppsvatten från Vasastan. Foto: Pekka Pääkkö

AVSLÖJAR: Här är lösningen på silvermysteriet i Vasastan

Många har tipsat om potentiella källor sedan Mitt i skrev om de höga utsläppen av silver som upptäckts i Stockholms avloppsvatten. Nu står det klart varifrån silvret kommer.

  • Publicerad 14:23, 4 nov 2020

Det var för två veckor sedan som Mitt i skrev om kraftigt förhöjda silverhalter i Stockholms avloppsvatten. Stockholm Vatten och Avfall satte igång ett detektivarbete och lyckades lokalisera ett område mellan S:t Eriksplan och Odenplan – längre kom man inte.

Det strömmade in tips, både till tidningen och Stockholm Vatten, och flera av dem rörde filmlabbet Focus film på Torsgatan. I början av veckan hörde ägaren av sig till staden och berättade att de upptäckt att silver som legat lagrat i deras garage läckt ut i avloppet.

– Vi har funnits i femton år och har hela tiden varit i kontakt med Stockholm Vatten. Vi tar regelbundna prover i våra anläggningar för att kolla mängden kemikalier. Vi har till och med haft experter från London på plats som inte har hittat några förhöjda halter av silver, säger ägaren Ali Boriri, som också har läst Mitt i:s artikel.

Stort engagemang för att lösa silvermysterium

Han berättar att de i våras började bygga om i labbet för att få mer utrymme. Sedan kom coronapandemin emellan.

– Jag blev sjuk och vi hade en mindre personalstyrka. Samtidigt pausades bygget. Vårat återvunna silver blev liggande i ett garage, berättar Ali Boriri.

I helgen som gick skulle en renovering av garaget påbörjas – då upptäcktes silvret och läckan.

– Det hade kommit vatten i silvret och det hade läckt ut i avloppet. När jag förstod det så tänkte jag "fan, oj, det är ju hos oss". Sen ringde jag till Ragnar på Stockholm Vatten och Avfall, säger Ali Boriri.

Ragnar Lagerkvist, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall, säger sig vara övertygad om att fotolabbet är källan till de förhöjda silverhalterna.

– Allt tyder på att det kommer därifrån. Det var olyckliga omständigheter som gjorde att silvret släpptes ut men det känns bra att vi vet varifrån det kommer, säger han.

I vanliga fall säljer Focus film, som framkallar rörlig film, sitt återvunna silver. Det täcker upp för kostnaderna de har för hämtning av andra kemikalier, enligt ägaren.

På måndag nästa vecka ska filmföretaget och Stockholm Vatten ha ett möte för att bestämma hur de ska gå vidare.