För närvarande har väl elsparkcyklarna nära på gått i ide.

Men de populära hojarna blev ett stort problem i Solna när de låg slängda och skräpade i gatumiljön i fjol. I höstas började staden forsla bort felparkerade elsparkcyklar.

Nu tas nästa steg. Inom kort väntas beslut om en avgift på 300 kronor per dygn, över 100 000 kronor per år, för de företag som vill verka i Solna. Summan berättigar fordon på fyra av totalt 50 uppställningsplatser i kommunen.

Äntligen kan det bli ordning och reda i frågan, menar kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Kan avgiften avskräcka uthyrare?

– De som är seriösa och vill finnas i Solna kommer inte att tycka det är problematiskt. Men de som åkte runt med lastbilar och ställde ut cyklar här och var i Solna hoppas jag verkligen blir avskräckta. Flera har visat intresse och jag är rätt säker på att vi framåt våren kommer att kunna presentera de första avtalen, säger Pehr Granfalk.

Men det lär bli färre elsparkcyklar i Solna framöver.

– Ja, det hoppas jag verkligen att det blir och att de som finns här förhåller sig till uppställningsplatserna, säger Pehr Granfalk.

Som ett tillägg i avtalen kommer staden vid behov att flytta felplacerade cyklar, antingen till en uppställningsstation eller till förvaring. För dessa flyttar kommer företagen debiteras 300-500 kronor.

Enligt Pehr Granfalk handlar införandet av taxan inte om att få en ny intäktskälla till staden, priset är på samma nivå som annan typ av försäljning på stadens mark. Att forsla bort fordon, om det blir aktuellt, är betydligt dyrare än 500 kronor, menar han.

Beslut tas i fullmäktige 22 februari.