PÅ VÄG. Jonas Böhlmark och Axel Bergsten är snart i Kiruna. Foto: Privat.

Äventyrsduon snart framme i Kiruna

Extrema förhållanden och utrustning som kraschat. Men nu är Kungsholmsbon Jonas Böhlmark snart i Kiruna på sin resa mot ryska gränsen på skidor.

  • Publicerad 10:11, 28 apr 2021

Jonas Böhlmark och vännen Axel Bergsten, ska skida 180 mil till ryska gränsen – för att höja medvetandet kring bipolär sjukdom. Nu har duon nästan nått Kiruna. Men resan dit har inte varit någon dans på rosor direkt.

Kungsholmsbo ska skida till ryska gränsen

– Det har varit extremt svåra förhållanden, vi har fått bära vår pulka med packningen stora delar, brutit skidor och stavar och det har varit slask. Vi har krigat i 10 timmar för att komma tre mil, och då har ändå Axel kommit 18:e man på Vasaloppet som bäst och jag 84. Men nu de sista tio dagarna har det gått fort så det har ändå gått över förväntan, berättar Jonas från dagens läger vid Stora Sjöfallets nationalpark i Gällivare.

Men ett stort hinder blir om de kan ta sig in i Finland under nuvarande restriktioner, men Jonas är övertygad om att de kommer nå målet.

Resan har uppmärksammats flera gånger om i tidningar, radio och tv där Jonas har kunnat prata om sin bipolära sjukdom och varför de gör detta. Duon har även påbörjat en bok och på Instagram, där man kan följa duons resa, har antalet följare ökat.

– Framförallt vill vi folkbilda i psykiska sjukdomar. Det här är en revansch för mig. Jag dolde min sjukdom i 10 år, säger Jonas.