I vår drar ett nytt projekt i gång på Väsby skola – något rektor Johan Segerfeldt ser fram emot.

Två timmar varje torsdagseftermiddag kommer det 60-tal elever som går i åttan att få jobba och tjäna egna pengar. Lönen, 120 kronor i timmen, betalas av företagen själva.

– Eleverna är väldigt nöjda med att få jobba och få lön. De är överlyckliga, säger han.

Det är den ideella organisationen "Nästa generation Sverige", med Axel Johnson som medinitiativtagare, som har startat projektet och i vår testas den så kallade SAO-modellen, studiemotiverande arbetslivsorientering, i Upplands Väsby och Sundsvall. Det handlar om att unga i utsatta områden redan som 14-åringar ska få erfarenheter, för att förhoppningsvis göra det lättare att hitta jobb när de blir äldre.

– Det här ger ungdomarna möjlighet att tjäna pengar och få kontakter med referenser som de kan använda i framtiden. Våra elever har sällan de kontakter som behövs för att få det första jobbet, säger Johan Segerfeldt, rektor på Väsby skola.

Han tror att en tidig kontakt med näringslivet kan motverka utanförskap.

– Det viktigaste är att de också får se att det finns människor i samhället som de inte ens känner, men som ändå vill dem väl. På så sätt motverkar det fördomar, möten ger nästan alltid förståelse och perspektiv, säger Johan Segerfeldt.

Ändrat policyer

Eleverna har själva fått göra ansökningsvideor och skickat in till företag – och gått på anställningsintervjuer. 

Näringslivet har hakat på och erbjudit arbetsplatser i hela Stor-Stockholm inom flera olika branscher. Eleverna har till exempel fått jobb på museer, i matbutiker, på tidningar och fastighetsbolag.

Redan nu på torsdag har de sin första arbetsdag.

– Vi har till och med fått två jobb på Spotify, säger Johan Segerfeldt.