Stoppas. Lennart Nilsson (KD), ordförande i äldrenämnden, säger att bolaget haft ett mycket bra "track record" i kommunen tidigare. Foto: Erik Lejdelin

Attendo förlorar avtal med äldreboende i Järfälla

Under våren har Attendo hamnat i blåsväder i medierna. Nu har äldrenämnden i Järfälla valt att inte förlänga avtalet med Flottiljens äldreboende. – Beskedet kom som en bomb, mitt under semestern, säger Jeanette Danielsen, verksamhetschef på Attendo Flottiljen.

  • Publicerad 10:38, 22 jun 2021

Jag är besviken och hoppas nu att kommunen kommer ut hit till personalen och de närstående och förklarar hur de tänkt framöver.

Attendo förlorar avtalet att driva Flottiljens äldreboende, efter ett yrkande från oppositionen som fick stöd av Sverigedemokraterna. Efter april nästa år kommer verksamheten att tas över av kommunen.

– Jag är väldigt glad för beslutet. Vi har sett att det inte riktigt fungerar och när vi gjort oannonserade platsbesök så har vi sett ganska stora brister, säger Bengt Harju (S), 2:e vice ordförande i äldrenämnden.

Brister med bemanningen

I kommunens tillsynsrapporter framgår det att en majoritet av den tillfrågade personalen bedömer att de är underbemannade – vilket framförallt inneburit att personalen inte hunnit med det sociala eller kunnat ordna aktiviteter. På andra avdelningar har det fungerat bättre.

Helhetsintrycket var däremot positivt och personalen verkar på det stora hela att trivas. Den stress som beskrivs tycks inte vara något som de boende lagt märke till, enligt tillsynsrapporten.

Det är ingen omfattande kritik som kommer fram?

– Nej, det är det inte. Men det finns kvalitetsbrister och jag tycker inte att det är okej om vi nu lägger ut verksamheten på privata aktörer, som får ganska mycket betalt, att de då inte hanterar det här med bemanningsfrågan.

Han lyfter också upp det som framkommit i media tidigare mot Attendo.

– Jag har inga problem med privata aktörer men då måste de hålla hög kvalitet för för att få vara verksamma i Järfälla.

Bolaget har uppmärksammats i medierna

Det har stormat en hel del kring vårdbolaget Attendo den senaste tiden. I april kunde Sveriges Radio avslöja flera missförhållanden på bolagets boende Sabbatsbergsbyn. Bland annat ljög bolaget om att personal inte skötte coronasjuka och andra äldre samtidigt.

Visselblåsare fick bestraffningar och i juni avslöjade Expressen att personal slagit larm om på ett annat boende i södra Stockholm utan att få gehör. Samtidigt som bolaget fick coronastöd av staten lyfte operativa chefer bonusar – något bolaget backade ifrån senare.

Visa merVisa mindre

Alliansen vill ge en chans till

Hos Alliansen pågick det intensiva diskussioner innan man nådde beslutet att ge Attendo en chans till.

– Man måste väga det ena mot det andra, det innebär alltid en oro för de äldre när man byter aktör. Kontinuitet är väldigt viktig i äldrevården och därför landade vi i att ge Attendo en chans till. Men jag är inte alls ledsen för det beslut som fattades i nämnden, säger Lennart Nilsson (KD), ordförande i äldrenämnden.

Han hade tidigare under våren fått signaler från boendet att personalen var väldigt trött och att det skulle vara snålt med personal.

– Då gjordes det på mitt initiativ oannonserade platsbesök. Det som kom fram var inte alls lika allvarligt som det man läst om på andra platser, men det fanns brister. Men de kom också in med en bra åtgärdsplan.

Verksamhetschefen besviken

På själva boendet kom nyheten som en chock.

–  Beskedet kom som en bomb, mitt under semestern. Det är illa skött av kommunen, säger Jeanette Danielsen, verksamhetschef på Attendo Flottiljen.

Hon säger att de fick kort tid på sig att åtgärda de brister som påtalats.

– Vi följer de avtal som finns och gått igenom bemanningen med kommunen. Vi har bemannat upp vid behov. Nu helt plötsligt har de fått för sig att vi har låg bemanning.

Hon säger att många ur personalen och även anhöriga är upprörda över beslutet. Hon upplever det som att politikerna tagit stort intryck av det som framkommit i medierna.

– Det här ett politiskt beslut. Jag tycker att man ska ta ställning till den här verksamheten. Jag är besviken och hoppas nu att kommunen kommer ut hit till personalen och de närstående och förklarar hur de tänkt framöver.