Sedan åtminstone 2017 har folk slagit larm om att det i Ånghästparken, mellan Tantolunden och Bergsgruvan, bor en eller flera aggressiva kråkor.

2018 slog staden fast att det rörde sig om ett kråkpar, en hane och en hona.

Staden valde först att inte göra något åt saken, men när fåglarna började gå till attack mot den intilliggande förskolan ansåg staden att måttet var rågat – fåglarna skulle skjutas av.

Men flera Södermalmsbor tog fåglarna i försvar. Det, kombinerat med en period med färre attacker, gjorde att kråkorna klarade livhanken det året.

https://www.mitti.se/nyheter/krakattackerna-fortsatter-ska-inte-skjutas/lmrfm!3938063/

https://www.mitti.se/nyheter/efter-protester-attack-krakan-pa-soder-far-leva/repseA!883cmwK4iiugIHic3BM90g/

”Sitter kvar och stirrar”

Nu är attackerna igång igen. Enligt Södermalmsbon Birgitta Agazzi tycks det även som attackområdet har utökats till Maria Bangata, ovanför parken. Tre gånger har hon fått en kråka på sig.

– Den flyger in bakifrån och hugger mot huvudet. Den är väldigt orädd, och sitter sedan kvar på räcket och stirrar på en. Då önskar jag att jag har något vapen att dänga till den med.

Flera grannar i området har attackerats. Personal på förskolan Orion, som ligger i parken, har själva blivit utsatta.

– Och bara i går flög en kråka på två vuxna som gick förbi. Men de har inte gett sig på några barn i år, säger en anställd på förskolan.

– Förra året hade de omkull en cyklist. Det kunde ha gått fruktansvärt illa, säger Birgitta som har anmält saken till staden.

https://www.mitti.se/nyheter/attackkrakorna-pa-soder-slar-till-igen/repteB!4Uo2j0995vbYku6IZGrv4w/

Ett oväntat mysterium

När Mitt i ringer till Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad, tar historien en vändning. Det kan inte vara samma kråkor, menar han.

– Det låter konstigt, med tanke på att vi sköt två aggressiva kråkor där förra året.

Men om det inte är samma kråkor, hur kommer det sig att folk blir attackerade just där?

– Det har jag inget svar på. Det låter helt galet, att kråkor är aggressiva på en viss geografisk plats.

I dagsläget har staden ingen plan på att åtgärda årets kråkbesvär.

– Men skulle det visa sig vara ett jätteproblem, då har jag verktyg att ta till. Folk ska inte behöva känna sig oroliga.

Johan Lind, docent i etologi på Stockholms Universitet och expert på djurs beteenden, har i en tidigare intervju med Mitt i sagt att det finns en orsak till fåglarnas aggressivitet.

–  Hur farlig är fågeln? Inte alls. Den skyddar sina barn så här års, och gör det på det sätt den har lärt sig är mest effektivt, smyga sig på och överraska, gärna bakifrån.