Terrormisstänkta. Paret bodde i en lägenhet i Järfälla då de greps. Kvinnan var tidigare bosatt i Sollentuna. Foto: Mostphotos

Åtal mot terrormisstänkta paret dröjer

Utredningen mot det terrormisstänkta paret som greps i början av april drar ut på tiden. Ett åtal kan eventuellt väckas någon gång under hösten. Paret bor i Järfälla, men kvinnan var bosatt i Sollentuna innan hon flyttade till grannkommunen.

  • Publicerad 06:10, 13 sep 2021

Det finns faktorer som vi inte kan styra över.

Mannen och kvinnan greps i april och häktades på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terrorbrott, och de är fortfarande häktade.

– De initiala brottsmisstankarna är oförändrade och de har omhäktats på samma grunder som tidigare, säger förundersökningsledaren Hans Ihrman.

Dröjer. Förundersökningsledare Hans Ihrman hoppas på att åtal kan väckas någon gång under hösten. Foto: Christan Lärk

Åtal kan väckas i höst

I våras gjorde han en grov uppskattning om att åtal kunde väckas i början på juni. Nu är beskedet att utredningen förhoppningsvis kommer att kunna avslutas under hösten.

– Vi har en tid kvar innan jag eventuellt kan väcka åtal. Utifrån det underlag vi har i dag så är det rimligt att anta att utredningen kan bli färdig under hösten. Men det finns faktorer som vi inte kan styra över och som kan förlänga utredningen ytterligare.

Misstänkt planerad brottslighet

Han har tidigare berättat att det par som nu är häktade inte är misstänkta för någon slumpartad brottslighet utan de misstänkta gärningarna följde en brottsplan. Gärningen skulle i huvudsak utföras i Stockholm.

Det är sedan tidigare känt att de båda är utländska medborgare och att mannen har jobbat på en grundskola.