De två pojkarna hittades avklädda på kyrkogården morgonen den 23 augusti.

Då hade de utsatts för grova brott under hela natten, enligt åklagare Anders Tordai som väckt åtal mot de två misstänkta männen, 18 respektive 21 år, häktade sedan flera månader.

– De har blivit sparkade och slagna med en spade. De har blivit knivhuggna, de har blivit brända med eld eller glöd och bundna och fasthållna, säger Anders Tordai till Mitt i.

Pojkarna ska även ha tvingats ner i gropar.

– Efter det har de täckts över med jord och grenar och fått munkavel.

Männen ska också ha använt en pinne och våldtagit ett eller båda brottsoffren.

Valdes ut av en slump

Pojkarna, åklagaren vill inte uppge ålder men säger att de är mellan 14 och 17 år, ska ha blivit slumpvis utvalda av de åtalade männen.

– De möttes på Broddgatan i Hagalund och ja det var nog en ren slump att just de två blev utsatta, säger Anders Tordai.

Där ska de ha blivit rånade på bland annat mobiltelefoner och bankkort innan de fördes till fots till kyrkogården där tortyren började.

Motivet, menar Anders Tordai, var pengar.

– Det har varit ett återkommande tema, de har uppmanat målsägandena att skaffa fram pengar åt dem och föra över pengar. Jag har tolkat det som att det är syftet.

Dna-spår

Männen själva nekar till brott och har inte lämnat någon egen version.

– Jag har inga kommentarer alls, säger 18-åringens advokat Torben Setterlund.

Men Anders Tordai anser att bevisningen är god.

Förutom brottsoffrens berättelse om vad som hände har han dna-spår från de misstänkta. En av dem greps med tillhörigheter från en av pojkarna. Det finns också en kniv i beslag som bär spår från både de misstänkta och brottsoffren.

– Jag är ganska säker på att de kommer att dömas, säger Anders Tordai.

Stämningsansökan gäller även övergrepp i rättssak då männen ska ha hotat döda pojkarna och deras familjer om de gick till polisen. Därtill narkotikabrott eftersom de var påverkade när de greps.

18-åringen från Solna och 21-åringen från Upplands Väsby åtalas samtidigt för ett grovt pistolrån de ska ha genomfört tidigare under sommaren mot två personer på Hagalundsgatan.

Enligt en utredning från rättsmedicinalverket lider ingen av dem av någon allvarlig psykisk störning.