Streetrace. Polisen hade fått uppgift i förväg om att det skulle vara någon form av streetrace på Norrortsleden, i riktning mot Arninge, den 30 april i fjol. Foto: Arkivfoto

Åtal: Deltagare i streetrace försökte preja polis på mc

En man i 60-årsåldern åtalas för bland annat grov vårdslöshet i trafik och försök till grovt våld mot tjänsteman efter ett streetrace på Häggviksleden i Sollentuna i fjol.

  • Publicerad 12:15, 11 jan 2021

Det var på valborgsmässoafton 2020 som mannen misstänks ha deltagit i ett streetrace och kört en rallybil i mycket hög hastighet, uppemot 170 kilometer i timmen, på Häggviksleden.

Han körde enligt åtalet mellan körfälten, över heldragen linje, och gjorde snabba omkörningar. Dessutom vägrade han stanna på polismans tecken och under polisjakten, som pågick i cirka 30 minuter, försökte han preja en polisman på motorcykel, var grovt oaktsam och visade ”uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”, enligt åklagaren.

Mc-polisen hann väja

Det var, menar åklagaren, bara tillfälliga omständigheter som gjorde att försöket till grovt våld mot tjänsteman inte fullbordades, detta då polisen på motorcykel hann väja precis innan han blev påkörd.

Streetraceföraren åtalas även för sabotage mot blåljusverksamhet då han har angripit och stört polisverksamhet, och för ringa vapenbrott eftersom han hade ett elchockvapen på sig när han till slut kunde gripas då han stannade bilen i närheten av Fornboda i Upplands Väsby.

Den åtalade mannen förnekar brott. Det finns emellertid flera vittnen och dessutom bilder och film, bland annat från en polishelikopter som deltog i jakten.

Streetrace – olaglig biltävling

Streetracing kallas olagliga biltävlingar som körs i trafiken. Dock kan också street racing köras på allmän väg.

Den klassiska formen av streetracing är korta snabba lopp där två eller flera bilar tävlar mot varandra över en kortare sträcka, oftast 1/4 eller 1/8 engelsk mil (402 respektive 201 meter).

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kontrollen av trängseln i butiker har redan startat

Nyheter 30 tjänstemän på länsstyrelsen jobbar med tillsynen Första veckan med nya covid-19-lagen och länsstyrelsen har redan varit ute och kontrollerat att inte för många kunder släpps in i butikerna: "De har varit väl förberedda. Vi har sett väldigt många...måndag 18/1 16:17

37-årig man dömd för kallblodiga mordet på busstorget

Nyheter Hade karaktären av en avrättning, menar tingsrätten En 22-årig man sköts till döds på busstorget vid Sollentuna centrum mitt på ljusa dagen den 6 februari i fjol. Nu har en 37-årig man dömts till fängelse på livstid för mord och grovt vapenbrott.måndag 18/1 11:32

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nyheter Tre OXiga tips på hur du klarar dig Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.måndag 18/1 10:50