Åtal: Bröderna sålde knark från pojkrummet

De bor fortfarande hemma hos mamma och pappa. Samtidigt misstänks de två Vallentunabröderna ägnat sig åt knarkhandel och penningtvätt.

  • Publicerad 11:41, 31 maj 2021

De hade precis gått hemifrån när en polisbil stannade till och kollade upp dem. Enligt polisen blev båda bröderna stressade. Ögonen ska ha varit glansiga och rödsprängda. De hade haschförpackningar på sig och verkade loja.

Men enligt polisens förundersökning var bröderna, som är i 20-årsåldern, inga vanliga narkotikamissbrukare.

Deras telefoner beslagtogs och där hittades senare sms-konversationer och chattar på den krypterade appen Wickr som antyder att deras roll kan ha varit större.

Meddelandet ”Ger dig para sen när mamma lagt sig du skulle ha 509800 plus 11k t dig” skickades bara några dagar innan de greps.

När polisen gjorde husrannsakan i deras pojkrum hittade de dyra märkeskläder, däribland åtta jackor, och ett par skyddsvästar hos den äldre brodern.

I den yngre broderns rum låg en väska från Louis Vuitton med 270 000 kronor i sedlar. Han säger sig i förhör inte ha en aning om hur pengarna hamnat i hans rum.

Hans inkomster från jobbet var inte höga. Ingen av bröderna hade några sparade pengar.

Den yngre brodern har enligt polisen varit mer aktiv i knarkhanteringen. Såväl han som storebrodern var från början åtalade för både grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Men ett par veckor innan rättegången släpptes den äldre brodern ur häktet, där båda suttit sedan de greps, och misstankarna mot honom för grovt narkotikabrott lades ner.

I jackfickan hos den yngre brodern hittade polisen en nyckel till ett förråd i Vallentuna.

Där, i flyttkartonger, en kylväska och en burk proteinpulver, fann polisen tio kilo cannabis och 83 500 tabletter bensodiazepiner – lugnande mediciner som är beroendeframkallande och narkotikaklassade.

– Vi hittade väldigt mycket narkotika. Det som är speciellt är mängden, säger Conn Granström, en av flera utredare hos polisen i Södra Roslagen som arbetat med förundersökningen.

I förhör svarar den yngre brodern ”inga kommentarer” på allt som hade med förrådet och narkotikan där att göra.

– Vi misstänker att pengarna kommer från narkotikahantering så klart, att de sålt narkotika. Men det är oftast svårt att styrka om man inte har haft spaning på dem.

Nu åtalas den yngre brodern för grovt narkotikabrott och den äldre för grovt penningtvättsbrott. De nekar till båda brotten men erkänner narkotikainnehav för eget bruk.

Rättegången börjar i dag, måndag, och domen faller den 7 juni.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs att båda bröderna var åtalade för såväl grovt narkotikabrott som grovt penningtvättsbrott, vilket inte stämmer. Den äldre av dem åtalas endast åtalad för grovt penningtvättsbrott medan den yngre åtalas för grovt narkotikabrott.

Del av större utredningen

Åtalet mot de två bröderna är bara en del av en mycket större brottsutredning.

De som utrett bröderna säger sig dock inte känna till hur helheten ser ut eller vilken plats de haft i en eventuellt organiserad narkotikahandel.

Av chattar och sms-meddelanden framgår att den yngre brodern enligt åtalet haft en mer aktiv roll.

– Att vara så involverad även om man är ung är tyvärr vanligt, säger Conn Granström på Södra Roslagspolisen.

Visa merVisa mindre