Samlade verk  av Lydia Sandgren, Albert Bonniers Förlag (2020).

Samlade verk av Lydia Sandgren, Albert Bonniers Förlag (2020).

Dino Soldin/Emelie Asplund

Pannbiff på Gyllene Prag

"Gustav verkade alltid ha de sena nätterna och sköra levernets violetta skuggor under ögonen, oavsett om han sovit gott tolv timmar i sträck (vilket Martin visste att han hade) och ätit ordentligt (pannbiff med potatis och loksås på Gyllene Prag)."

Utdrag ur Lydia Sandgrens debut Samlade verk. Det är roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Det är även en Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.

Lydia Sandgren (f. 1987) är uppväxt i Hyssna i Marks kommun, som äldst av sju syskon. Hon är utbildad psykolog. Hon har uppmärksammats ha vunnit Augustpriset med Samlade verk år 2020.

Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson, Norstedts (2015)

Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson, Norstedts (2015)

Mostphotos/Lennart Nilsson

Bergsjön är rymden på jorden

"Siriusgatan, Tellusgatan, Teleskopsgatan, Rymdtorget. Här var det inte kryddor och betong och höghus efter höghus som gällde, utan rymd och betong och höghus efter höghus. Bergsjön är rymden på jorden tänkte hon, alienstället."

Eija Hetekivi Olssons omtumlande debut Ingenbarnsland utspelar sig i Gårdsten och Bergsjön på 80-talet. Som en svetslåga skildrar romanen det Sverige som växte fram efter folkhemsåren.

Eija Hetekivi Olsson (f. 1973) är född och uppvuxen i Gårdsten och Bergsjön i Göteborg. Hennes författarskap i urval: Ingenbarnsland, Miira och De unga vi dödar.

Det trettonde fallet av Åke Edwardsson, Albert Bonniers Förlag (2022)

Det trettonde fallet av Åke Edwardsson, Albert Bonniers Förlag (2022)

Googlemaps/Kai Martin

Spänning på Café Skogen

"Luften inne på Café Skogen var så fet att det blev avtryck när man gick igenom den, som det blir efter en människa som vandrar utomhus i femtiofem minusgrader i Sibirien."

Utdrag ur Det trettonde fallet av Åke Edwardson. En spänningsroman där läsaren återser Erik Winter och hans kollegor vid Göteborgspolis.

Åke Edwardson (f. 1953) i Eksjö är  deckarförfattare och journalist. Han var tidigare lärare på Journalisthögskolan i Göteborg.

Gastar i Göteborg av Martin Olczak Rabén & Sjögren (2019)

Gastar i Göteborg av Martin Olczak Rabén & Sjögren (2019)

Liseberg/Anna Sandler

Barnsligt läskigt på spökhotellet Gasten

"Raka vägen till ett hus i utkanten av nöjesparken. Huset var gammalt och fallfärdigt och på skylten stod det: Spökhotellet Gasten."

Utdrag ur Gastar i Göteborg av Martin Olczak. Det första boken i serien om Jack och hans värld: Legenden om Jack. Här lämnar Jack och hans familj Stockholm och ger sig ut i landet, och allra först går färden till Göteborg och inte minst Liseberg.

Martin Olczak (f. 1973) och har givit ut ett tjugotal barnböcker, inte minst äventyrsserien Jakten på Jack och böckerna om Megakillen. Han har också skrivit tv- och filmmanus och jobbat som journalist. 2013 romandebuterade han för vuxna med Akademimorden (Norstedts).

Drömmen om ett liv av Sun Axelsson, Ordfront förlag (2022).

Drömmen om ett liv av Sun Axelsson, Ordfront förlag (2022).

Mostphotos/Ordfront

Nostalgitrip i Slottsskogen

"Mitt barndomshem var en tjänstebostad som låg i hjärtat av Slottsskogen. Från Linnéplatsen fick man först passera två små dammar Stora och Lilla Dammen, sedan måste man klättra uppför en lång backe där Säldammen låg och så pustade men vid dess krön."

Utdrag ur Drömmen om ett liv av Sun Axelsson. En modern klassiker som skildrar författarens liv genom barndomen i Slottsskogen, där hon växte upp i trädgårdsmästarvillan, till ungdomsåren i de litterära kretsarna i 50-talets Stockholm. Det är skrivet med rasande skickliga beskrivningar av tidsandan och språket utmärks av självironi och drastisk humor.

Drömmar om ett liv blev utvald till Göteborg läser-boken 2022.

Sun Axelsson (1935- 2011) från Göteborg. Hon var författare och öersättare. Sun Axelsson var en av de mest framträdande författarna i 1970-talets boom av kvinnliga självbiografier.

Simon och ekarna av Marianne Fredriksson, Wahlström & Widstrand (1985)/Storyside (2020).

Simon och ekarna av Marianne Fredriksson, Wahlström & Widstrand (1985)/Storyside (2020).

Självrannsakan vid Rosenlundskanalen

"När de cyklade ner mot Allén, Rosenlundskanalen och Fiskekyrkan där det fanns en ölhall, tänkte hon att nu skulle hon sätta in alla sina krafter på att vara snäll och sig själv."

Utdrag ur Simon och ekarna av Marianne Fredriksson. Klassikern om en arbetarfamilj i Göteborg under andra världskriget. Det är en berättelse om livets hemlighetsfullhet där vi får följa pojken från uppbrottet ur barndomen och in i vuxen ålder.

Marianne Fredriksson (1927-2007) från Göteborg. Författare och journalist. Hon skrev 15 romaner och hennes skönlitterära produktion har översatts till sammanlagt 47 språk.

Omega av Johannes Anyuru, Whalström & Wistrand (2005). År 2022 var Anyuru nominerad till Augustpriset för boken Ixelles (bilden). 2017 fick hans bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar Augustpriset som Årets svenska skönlitterära bok.

Omega av Johannes Anyuru, Whalström & Wistrand (2005). År 2022 var Anyuru nominerad till Augustpriset för boken Ixelles (bilden). 2017 fick hans bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar Augustpriset som Årets svenska skönlitterära bok.

Göteborgs stad/Andreas Sundbom

Poesi kring Lundbybadet

”Har druckit

boxas mot

vinden

Fäll upp kragen

och börja gå

hemåt brothan,

”dag är det den sjätte dagen

den där bilen

står på gräsmattan vid Lundbybadet,

någon har krossat alla glasen,

skrivit på lacken:

ACAB” – ”sKiTBiL

Utdrag ur Omega av Johannes Anyuru. I diktsamlingen Omega vandrar han runt på Hisingen och minns sin döde vän. Utgångspunkten är han själv, hans eget liv flätas samman med ett större mänskligt sammanhang och medvetande.

Johannes Anyuru (f. 1979 ) i Borås. Poet, författare och dramatiker. 2017 fick hans bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar Augustpriset som Årets svenska skönlitterära bok.