Berätta om arbetet med svanarna?

– Vi har många fall just nu med svanar som inte hittar ut själva till öppet vatten, speciellt ungsvanar. Det är vanligt när det är kallt såhär lång tid som det varit nu. Är de försvagade och medtagna kan vi ibland ta in dem för mat, värme och vila i några dar.

Hur kan en situation se ut?

– En svan vi räddade nyligen hade gått omkring på isen vid Farsta strandbad i minst tio dagar och blivit matad av boende i området. Det var ren tur att inte en räv kom förbi och tog den eller en lös hund.

Varför händer det här?

– De unga svanarna går runt på isen och letar mat och öppet vatten och förstår inte riktigt vad som händer, isläggningen kan komma väldigt fort. De blir överrumplade. Ofta sker det inne i vikar eller sjöar.

Vilka risker innebär det för fågeln?

– Den hittar inte mat och vatten och kan bli helt försvagad och då är den ett lätt byte för exempelvis lösa hundar och rovdjur. Vi var med om en ungsvan vid Fågelbro golfbana vi inte hann rädda som blev dödad av lösspringande hund. Det bästa är att avvakta någon dag, ofta hittar de till öppet vatten själva och de som har krafter kvar kan flyga därifrån.

Hur kontaktar man er bäst?

– Lämna ett meddelande på vår Facebooksida Djurens ö eller ring på vårt journummer på hemsidan djurenso.se. Eftersom vi är en stiftelse och jobbar ideellt är vi beroende av gåvor och bidrag. Jag gör det här parallellt med mitt jobb som musiker. Det går också att kontakta Nordens viltrehabilitering.