– Jag är egentligen emot allt som har med tävlingar att göra. Att bli bedömd är inget jag strävar efter, säger Molly Uddenberg, som nyligen kom på tredje plats i facktidningen Kommunalarbetarens novelltävling.

Vi ses på ett kafé i Midsommarkransen, i närheten av hennes jobb som personlig assistent inom LSS. Arbetet är ett tema för hennes novell "05.45”. Juryn beskriver novellen: "På ett lika välskrivet som balanserat sätt beskrivs ett omöjligt arbete där kontakten mellan brukaren och vårdaren är bruten och det till sist bara handlar om att han ska överleva och hon ta sig igenom sitt arbetspass".

– Novellen bygger på verkliga händelser. Det uppstår ofta krissituationer i jobbet, där jag funderar på om jag gör rätt eller fel. Där det handlar om liv och död, för både mig och brukarna, säger Molly Uddenberg.

Ser det som en mission

Hon vill gärna lyfta arbetsvillkoren för personliga assistenter. Vissa har skadats allvarligt när de försökt att hindra fall.

– Jag tror att det är viktigt att vi får komma ut ur vår bubbla, och göra våra röster hörda. Jag ser det lite som en mission och vill skildra en motsättning. Att vilja hjälpa men att också vilja gå hem när det är jobbigt, att människan inte är helt "genomgod".

Själv har Molly Uddenberg varit fast anställd i fyra år. Vid sidan av jobbar hon som manusförfattare, mest med teater, och det är ofta hon inspireras av händelser i jobbet i sitt skrivande.

– Jag har jobbat med många olika saker och jobbar lite utifrån "gräv där du står"-principen. Jag fascineras av människor och avvikelser från normen, säger Molly Uddenberg.

Hon är fackligt engagerad, vilket hon tycker ger henne "ett visst inflytande och en koll". Men Molly beskriver en ständig kamp för sina, kollegornas och brukarnas rättigheter. Bland annat handlar det om att få dubbel bemanning på pass, men det blir ofta nej, berättar Molly.

"Ibland vill man bara gråta"

– Jobbet tar mycket på en, både psykiskt och fysiskt. Ibland vill man bara gråta för att det är så tungt. Men det ger också otroligt mycket. Jag och mina kollegor tycker väldigt mycket om och respekterar våra brukare. Många, inklusive jag, har jobbat länge och man får ju en relation, även om den är professionell. Det gör ont att se någon man tycker om fara illa, jag vill inte vara med om det. En dag är det jag som jobbar när det blir ett dödsfall, säger Molly Uddenberg.

Trots motviljan mot att tävla så visste hon direkt att hon skulle vara med när hon såg att det var en novelltävling.

– Jag visste precis vad jag ville skriva om och det gick snabbt att få ur mig novellen. Sen har jag finslipat en del så klart.