Second hand ökar och ökar i popularitet. Nästan två av tre konsumenter har köpt minst en begagnad detaljhandelsvara det senaste året, enligt en rapport från Svensk Handel.

Den siffran väntas öka då yngre köper second hand i större utsträckning än äldre.

Nu märks trenden även i centrala Stockholm. I dagarna öppnade Arkivet – second hand-butiken som började vid Odenplan och sedan expanderade till Östermalm – en 400 kvadratmeter stor butik på Sergelgatan 18.

– Jag tror att den här butiken delvis kommer att ha en annan kundgrupp än de andra ställena, säger Anton Nordell, butikschef på Sergelgatan.

– Hit kommer nog folk som har ärenden på stan eller som jobbar i närheten. Och turister. Det bor ju inte så många precis här.

Konceptet blir detsamma som i de andra Arkivet-butikerna, men med möjlighet att boka tid för att lämna in kläder på kommission.

Inte konkurrenter

– Vi vill att kunderna ska veta vad de får när de kommer hit. Vi säljer enbart damkläder, högst några år gamla och ingen vintage, säger Caroline Hamrin, som startade Arkivet på Norrtullsgatan för fem år sedan.

– Hos oss kan man hitta allt från billigare plagg från kedjorna till dyrare märkeskläder, Smart och roligt

Hon ser närheten till de stora varuhusen i city som ett plus.

– Läget är superhäftigt, vi har medvetet sökt oss hit och vill vara där det händer. Många handlar både nytt och begagnat. Jag ser inte affärer som säljer nyproducerat som konkurrenter, vi blir i stället ytterligare en aktör som kommer att dra folk till gatan.

Ett stenkast därifrån, på Mäster Samuelsgatan 49, öppnade Myrorna i slutet av februari. Lokalen är 240 kvadratmeter stor.

– Vi vill nå en grupp som inte är lika inskolad i att handla second hand, och hoppas att fler ska upptäcka hur smart och roligt det är, säger Sofia Björkman på Myrorna.

Den dryga månad de haft öppet har gått "över förväntan".

– Det är ett väldigt bra läge, och vi tror att det är vad som krävs för att fler ska gå över från nyhandel till återbruk.

In i finrummet

På Svensk Handel ser man att second hand har "professionaliserats" .

– Begagnatmarknaden har fått en helt ny position på senare tid. Renodlad second hand har flyttat in i finrummet, till köpcentrum och som här, in i centrala Stockholm, säger Jessica Ring, näringspolitisk expert vid Svensk Handel.

– Jag tror på ett fortsatt stort intresse och att marknaden kommer att fortsätta växa. Det finns en stor medvetenhet kring cirkulär ekonomi, särskilt bland unga.

Kan den konkurrera ut nyhandeln i City?

– Nej, jag tror snarare att de kan komplettera varandra genom till exempel samarbeten, som vi redan ser ökar.