Stockholms stad vill riva Stockholmsmässan för att skapa plats för 7 000 nya bostäder och 15 000 arbetsplatser. Det vore ett stort misstag, menar AIX Arkitekter. Återbruka i stället den enorma mässbyggnaden och fyll den med liv, uppmanar arkitektkontoret.

– Det finns flera goda skäl till det. Återbrukar man byggnaden blir koldioxidavtrycket betydligt lägre än om man river och bygger nytt – och det är bra för klimatet. Det ger också helt nya möjligheter att vara kreativ och nytänkande och skapa en varierad blandstad utifrån den flexibla struktur som redan finns, säger Erik Torvén, vd på AIX Arkitekter och en av dem som arbetat med idén.

Erik Torvén, vd för AIX Arkitekter.

Erik Torvén, vd för AIX Arkitekter.

Pressfoto

En viktig identitet

Erik Torvén tycker att stadens planer på att förtäta centrala Älvsjö är bra, inte minst för att det finns bra kollektivtrafik där. Han och hans kolleger har heller ingenting emot en tät och hög bebyggelse. De menar dock att detta går att åstadkomma utan att riva mässan, som är en del av områdets moderna historia.

– Mässan är en del av områdets identitet och det är ytterligare ett skäl till att bevara den. När man bygger nya stadsdelar från scratch tar det många år innan de får en egen identitet. Här finns det redan en identitet att ta till vara, säger han.

De tänker sig det omvandlade mässområdet som en tät och livlig blandstad som ska rymma allt från idrott- och kulturcentrum till kontor och lägenheter. Allt ska bindas samman av gator och stråk, till en fungerande stadsdel.

AIX arkitekter vill skapa nya, uttrycksfulla konstruktioner av mässbyggnadernas stomstruktur.

AIX arkitekter vill skapa nya, uttrycksfulla konstruktioner av mässbyggnadernas stomstruktur.

Yvan Ikhlef/AIX Arkitekter

Men går det att återanvända mässkomplexet som är drygt 50 år gammalt och slitet?

– Mässan behöver säkert en genomgripande upprustning. Men det går att genomföra. En del behöver man kanske riva samtidigt som man också behöver komplettera med en del påbyggnader. Det är en rolig och utmanande uppgift, säger Erik Torvén.

Än har inte arkitektfirman hört av sig till Stockholms stad med sitt förslag. Först planerar man att utveckla förslaget ihop med Urban Design, som också framfört idén att återbruka Stockholmsmässan. Tillsammans vill de initiera en diskussion, både om mässområdet och om stadsutveckling generellt.

Vill få i gång en debatt

Det går inte att få till en levande blandstad om man bara styr mot maximal exploatering och högsta möjliga markpriser eftersom det riskerar att leda till monotona stadsdelar, menar Erik Torvén.

– Det är viktigt att politiken och staden ger rätt förutsättningar för stadsutvecklingen. Vi vill få i gång en idédebatt om det, både med staden och andra intresserade, säger han. 

Även andra arkitektfirmor ser återbruk som en viktig väg framåt vid byggprojekt och stadsplanering.

– Arkitekter tänker nu nytt, på bred front. Det är nödvändigt för klimatets skull men också en chans till förnyelse, säger Erik Torvén.