Är lådbilshajpen över i västerort?

Varken intresset från förare eller sponsringen har varit tillräckligt stor i sommar för att ett tredje lådbilsrally i Hässelby skulle gå vägen.

Inte en enda anmälan

Det var uppdukat för ny fest 10 september, men i stället tvingas arrangerade föreningen Hantverksladan Riddersvik ställa in racet.

– Vi lade ut en blänkare om rallyt redan innan sommaren så folk kunde börja bygga. Inte en enda anmälan kom in, säger föreningens ordförande Robert Fischer.

Bild från föregående års lådbilsrally i Backlura.

Bild från föregående års lådbilsrally i Backlura.

Lars Bjerges

Hundratal åskådare

Rallyt har körts i olika åldersklasser sedan premiären 2021. Sju förare kom till start premiäråret, tio ifjol och i år trodde nog många på ännu fler. Ett hundratal åskådare har kommit för att bevittna rallyt båda åren.

– Det krävs mycket arbete och vi har helt enkelt saknat tillräckligt många eldsjälar. Det behövs nästan ett tiotal personer med tanke på starten, slutet, kaffeservering, förberedelser och att plocka bort efteråt, säger Robert Fischer.

Verktyg krävs

Ekonomin är inte enkel. Utan sponsring går föreningen bara plus minus noll på rallyt, berättar han.

– Vi behöver lite inkomster. Det behöver bland annat köpas in material och verktyg till dessa aktiviteter.

Frej Wesslund, 9, från Hässelby från lådbilsrallyt 2021.

Frej Wesslund, 9, från Hässelby från lådbilsrallyt 2021.

Lars Bjerges

Hantverksladan Riddersvik grundades 2021 av ett gäng hantverksentusiaster som har velat göra Hässelby till en trevligare ort. Föreningen är bland annat med och arrangerar midsommar och loppisar.

I fjol upplät man sin lokal vid Riddersvik åt de förare som ville bygga lådbilar samt stöttade med hjälp. Då fick man även 50 000 kronor i stöd från Svenska postkodstiftelsen för rallyt.

– Vi hade tur i fjol. I år försökte vi hitta privata sponsorer och småföretag. Men det gick inte, säger Robert Fischer.

Öppnar för comeback 2024

Rallyt har båda åren arrangerats i den cirka 50 meter långa backen vid parkleken Gulsippan. Där skulle det hållits i år igen.

– Kanske kan vi köra det nästa år igen, vi får se. Det bygger på att tillräckligt många hjälper till och att vi hittar sponsorer så vi får det att gå ihop. Det ska vara en bra upplevelse för förarna och alla andra, säger Robert Fischer.

Robert Fischer från föreningen Hantverksladan Riddersvik.

Robert Fischer från föreningen Hantverksladan Riddersvik.

Privat