Villaträdgården ute på Resarö prunkar. Det är bara några dagar kvar till hennes sommarprat ska sändas ut till hundratusentals lyssnare.

– När Sveriges radio ringde och sa att de ville ha mig som sommarpratare kändes det som en stor ära. Man har ju vuxit upp med programmet. Det är verkligen svensk sommar.

Blev Årets kock

I höstas vann Jessie Sommarström tävlingen Årets kock i TV4.

Men sommarpratet kommer inte handla så mycket om mat som om hennes livsresa från ett barnhem i indiska Goa till ett tryggt, privilegierat liv i Sverige.

– Jag har dragit en vinstlott i livets lotteri. Det är lätt att glömma hur mycket vi har att vara tacksamma över. Trygghet, skolor, sjukvård, mat på bordet varje dag.

Jessie kom till Sverige när hon var nio månader gammal. Via Larsberg på Lidingö hamnade hon 1990 i Vaxholm tillsammans med en ensamstående mamma och en bror.

Lånade kokböcker

I tonåren väcktes intresset för mat.

– Jag började låna kokböcker på Vaxholms bibliotek och bestämde mig för att bli kock.

Första jobbet var som diskare på Hamnkrogen i Vaxholm. Men resan i restaurangbranschen fortsatte uppåt via finkrogar som Sturehof och Esperanto.

Idag jobbar hon på Urban Deli och arbetar med innovation, hållbarhet och utveckling.

2022 blev hon den första kvinnan på 34 år att utses till Årets kock. Hon har även tilldelats Gastronomiska akademiens guldmedalj och utsågs 2023 till Årets kvinna i besöksnäringen.

– Alla utmärkelser har gett mig en fantastisk plattform, säger hon.

Hon brinner för hållbarhet och bra flöden i hela matprocessen, att ingenting går till spillo i onödan.

– – Inte många är medvetna om att en tredjedel av alla morötter som odlas i Sverige aldrig når tallriken utan i stället blir djurfoder, gröngödsling eller biogas eftersom de inte är estetiskt tilltalande. Och det är bara ett exempel.

Hon är även engagerad i ett indiskt skolprojekt. Unga flickor får sina studiemedel betalda för att kunna fortsätta i skolan efter gymnasiet.

– Många blir jurister, lärare eller läkare. När de besöker sina byar kan de föra kunskaperna vidare. Det gör också flickorna mindre utsatta för exempelvis tvångsgifte.

Tacos är toppen

Köket i Resarövillan skvallrar inte mycket om att det är här Årets kock huserar. Och fyraåriga Justus verkar inte bry sig så mycket om mammas alla utmärkelser när han får frågan om sin favoriträtt.

– Tacos tror jag. Och makaroner.