HANDLINGSKRAFT. Bennie Sjöquist, tidigare slaktare och initiativtagare till återträffen, med sin klyvyxa. Foto: Sacharias Källdén

Arbetare minns det gamla Slakthusområdet

Slakthusområdet är ett nedgånget industriområde i stark förändring. Ett sällskap tidigare arbetare träffades innan allt det gamla är borta. Mitt i fick följa med på en tur i minnenas kvarter.

  • Publicerad 06:15, 24 sep 2021

Jag tycker det är synd att de inte gör ett riktigt Meatpacking district som i New York,

Det är en torsdag i september och en ljum brittsommar har kommit till stan. Vid Förbindelsehallen i Slakthusområdet är det återsamling mellan gamla vänner, kollegor och konkurrenter från förr.

En efter en droppar de in och ett och annat fundersamt handskakande byts mot ett glatt ”nä, men nu ser jag ju vem det är” när minnet kommer ikapp. Snart surras det både uppdateringar av nutidsstatus och gamla minnen. En och annan rövarhistoria blir det nog också.

– Jag har grubblat på vart alla tog vägen, säger Bennie Sjöquist, initiativtagare till återträffen.

– Alla var stora företagare. Jag har valt utifrån att alla ska vara representerade.

Några har hållit kontakten men vissa har inte setts på över 30 år. Bennie Sjöquist är den enda slaktaren i gänget. De andra är blandning av styckare, charkuterister, grossister och andra som varit verksamma inom köttindustrin.

MINNEN. 1912 invigdes Slakthusområdet, som under flera decennier var navet för stadens slakteriverksamhet. Bennie Sjöquist håller ett anförande om gammalt och nytt för de andra som också arbetat i området under åren. Foto: Sacharias Källdén

Tung väg upp

Bennie Sjöquist lämnade sin verksamhet redan som 50-åring. Då hade han arbetet i området sedan 1955 då han började som slaktardräng hos sin far som 15-åring. Just att börja i unga år och så småningom ta över verksamheter verkar ha varit vanligt bland de återsamlade vännerna.

– Jag hade en biologisk far men han var bara min arbetsgivare. Vi har aldrig kramats exempelvis. Det var bara jobb jobb jobb. Man jobbade dygnet runt.

Arbetet i Slakthusområdet var tufft och mer än en har ”kört i diket”. Slaktarsupen genomsyrade många arbetares vardag. Bennie Sjöquist har aldrig druckit en droppe och klarat sig bra men han berättar att jobbet var mentalt påfrestande och att familjelivet påverkades starkt.

– Mina barn har jag aldrig sett som barn för jag jobbade alltid, säger han.

Nödvändig förändring

– Förr satt det en mässingsskylt där som sa ”Kör i skritt”, berättar Håkan Spångmark, tidigare verksam styckare med företag i kvarteret.

Han pekar också ut några gamla detaljer från ett ”grisspår” i Förbindelsehallen men i stort är det en förändrad värld. De återsamlade är rätt osentimentala vad det gäller området. Det är slitet och behöver förnyas. Omdömen som ”muggigt” hörs. Även en förbipasserande, nu verksam charkuterist i vita kläder och hårskydd, håller med om att förändringen är ett måste.

– Men jag tycker det är synd att de inte gör ett riktigt Meatpacking district som i New York, säger Håkan Fällman, tidigare köttgrossist som även han växt upp på området.

– Det hade varit jävligt läckert. För det är ett fint område med många vackra hus.

ARV. Många ärvde verksamheter från sina fäder. Bennie Sjöquist visar artikel om sin far. Foto: Sacharias Källdén

BYGGPLANER. En gång i tiden fanns det planer på att bygga slakteri i Botkyrka. Bennie Sjöquist och en kollega med ritningarna. Foto: Sacharias Källdén

Minnespromenad

Förbindelsehallen, som var ett hopfogande led mellan slakteri och kyl, tillhör en av de cirka 20 byggnader som ska bevaras när området byggs om. Efter ett kort tal av Bennie Sjöquist lämnas den för rundvandring bland bevarade slakthusbodar och högljudda byggarbetsplatser där det nya ska in. Det blir mycket pekande och berättande om allt från doftminnen och tarmpaket i kärror, till de med dubbla bokföringar och djur som smet och fick jagas in.

– Tänk vad de har byggt om i kåkarna, säger Bennie Sjöquist.

Klockan närmar sig lunch och stegen styrs mot en restaurang där historierna, om man får gissa, fortsätter att avlösa varandra

Läs också: Så ska Slakthusområdet bli en ny stadsdel

RIVET. Rundvandring i området. Foto: Sacharias Källdén

Slakthusområdets förvandling

Omvandlingsprojekt i flera etapper som ska vara klart 2033.

Industriområdet ska bli en ny stadsdel med 3000 nya bostäder (varav hälften hyresrätter), kontor, kultur och restauranger.

Ny tunnelbanestation byggs på den blåa linjens nya södra gren till Sockenplan. Slakthusområdet kommer ersätta nuvarande stationerna Globen och Enskede gård på den gröna linjen.

En grundskola, ett gymnasium, flera förskolor och en idrottshall planeras i området.

Ett 20-tal kulturhistoriskt intressanta byggnader bevaras. Nya bebyggelsen ska utvecklas ”i samklang med” befintlig bebyggelse.

Källor: Region Stockholm, Stockholms stad m fl.

Visa merVisa mindre

Den första etappen

Den första detaljplanen klubbades i kommunfullmäktige under våren. I den ryms 900 bostäder, en idrottshall, en grundskola, tre förskolor och lokaler för kontor och olika slags butiker och serviceinrättningar.

En större park, plus flera miniparker, anläggs också i den första byggetappen. Även Hallvägen förlängs ut mot Enskedevägen samtidigt som en ny gata kopplar ihop Slakthusområdet mot Enskede gård västerut.

Visa merVisa mindre

SLAKTMASK. Med hjälp av en sprint i denna bedövar man djuret som ska avlivas. Foto: Sacharias Källdén