”Är killen framför mig nye Steve Jobs månntro? Eller kanske en Bill Gates?”.

Ungefär så går tankarna när Mitt i möter David Gauffin Dahlin vid Hässelby torg. På ett sätt är Hässelbybon en helt vanlig gymnasieelev. Dagen efter väntar avslutningsresa med gymnasieklassen i Bromma till Uppsala och Nåttarö, innan det är dags för studenten.

Styr telefonen med ögonen

Men med i en liten väska har han ett par glasögon med teknik som hör framtiden till. Han kallar sin idé Apex Vision. Med glasögonen på och en handske med en liten knapp kan han styra telefonens skärm som syns avspeglad i en transparent projektion i synfältet framför honom.

Mitt i testar glasögonen och startar Spotify med ögonrörelser och ett tryck på knappen i handsken. Davids mål är att enbart styra med ögonen.

– Om två år hoppas jag ha en färdig produkt. Jag kommer att jobba med det här i sommar. Verkar det lovande kanske jag fortsätter på heltid i höst, säger han.

Fick idén på tunnelbanan

Han är nu inne på fjärde prototypen. Bakom ligger hundratals timmar med programmering där han kombinerat befintlig AR-teknik med ögonspårningsteknik (se faktarutan nedan). Idén kom till en kall morgon för ungefär två år sedan när han väntade på tunnelbanan.

– Jag ville googla på något, men eftersom det var kallt började jag fundera på hur man kunde använda telefonen utan plocka fram den ur fickan.

Snabbaste vägen

Han ser många möjliga framtida användningsområden framför sig. Den som har glasögonen på sig ska till exempel kunna få information om byggnader den tittar på. Eller tänk dig att du gjort en inköpslista och sedan visas snabbaste vägen till alla varor i matbutiken med hjälp av pilar som visas i synfältet framför dig.

– Eller så kanske du lagar mat och vill se receptet framför dig, men ha händerna fria.

Ersätter alla skärmar

Hans idéer och framåtanda imponerar på fler.

Nyligen tilldelades han 25 000 kronor då han vann nya ”Unga Entreprenörspriset”. Prisutdelarna Yepstr skrev i sin motivering. ”Marknaden och användningsområdena för AR-glasögon kommer förmodligen att explodera. Och David Gauffin Dahlin kommer definitivt att vara en del av den utvecklingen.”

– I framtiden tror jag att AR-glasögonen kan ersätta alla skärmar. Du kommer varken behöva smartphone, dataskärm eller tv. Allt kommer du att kunna se framför dig genom glasögonen.

Se Davids egen promovideo här