Utveckling. David startar Spotify med hjälp av ögonen och ett knapptryck med handsken. Målet är att styra helt med ögonen. Foto: Anders Björklund/ David Gauffin Dahlin/Youtube

Är Hässelbybon nya Bill Gates?

David Gauffin Dahlin har sommarjobbet klart för sig. Kanske har han till och med stakat ut framtiden. Nu fortsätter arbetet med att utveckla glasögonen som kan ersätta de smarta telefonerna.

  • Publicerad 14:17, 9 jun 2021

Du kommer varken behöva smartphone, dataskärm eller tv.

”Är killen framför mig nye Steve Jobs månntro? Eller kanske en Bill Gates?”.

Ungefär så går tankarna när Mitt i möter David Gauffin Dahlin vid Hässelby torg. På ett sätt är Hässelbybon en helt vanlig gymnasieelev. Dagen efter väntar avslutningsresa med gymnasieklassen i Bromma till Uppsala och Nåttarö, innan det är dags för studenten.

Styr telefonen med ögonen

Men med i en liten väska har han ett par glasögon med teknik som hör framtiden till. Han kallar sin idé Apex Vision. Med glasögonen på och en handske med en liten knapp kan han styra telefonens skärm som syns avspeglad i en transparent projektion i synfältet framför honom.

Davids Youtubevideo visar en spellista på Spotify i transparent projicerad i synfältet. Foto: Youtube/David Gauffin Dahlin

David Gauffin Dahlin har nu har kontakt med företag i utvecklingen av produkten. Efter att först ha tillverkat sin egen eyetracker fick han låna en ännu mer avancerad av världsledande Tobii i Danderyd. Foto: Youtube/David Gauffin Dahlin

Mitt i testar glasögonen och startar Spotify med ögonrörelser och ett tryck på knappen i handsken. Davids mål är att enbart styra med ögonen.

– Om två år hoppas jag ha en färdig produkt. Jag kommer att jobba med det här i sommar. Verkar det lovande kanske jag fortsätter på heltid i höst, säger han.

Fick idén på tunnelbanan

Han är nu inne på fjärde prototypen. Bakom ligger hundratals timmar med programmering där han kombinerat befintlig AR-teknik med ögonspårningsteknik (se faktarutan nedan). Idén kom till en kall morgon för ungefär två år sedan när han väntade på tunnelbanan.

– Jag ville googla på något, men eftersom det var kallt började jag fundera på hur man kunde använda telefonen utan plocka fram den ur fickan.

AR och ögonspårning

Augumented Reality (AR): Ett begrepp inom IT som betyder förstärkt verklighet. Verkligheten du ser kompletteras med datorpålagda sinnesintryck exempelvis ljud, video, eller grafik.

Ögonspårning/Eyetracking: Kameror tillsammans med ett program läser av var dina ögon tittar och fokuserar

Källa: Wikipedia/Tobii

Visa merVisa mindre

Snabbaste vägen

Han ser många möjliga framtida användningsområden framför sig. Den som har glasögonen på sig ska till exempel kunna få information om byggnader den tittar på. Eller tänk dig att du gjort en inköpslista och sedan visas snabbaste vägen till alla varor i matbutiken med hjälp av pilar som visas i synfältet framför dig.

– Eller så kanske du lagar mat och vill se receptet framför dig, men ha händerna fria.

Snille. Hundratals timmar med programmering ligger bakom prototyperna. Nu söker David ett team för att arbetet ska gå snabbare framåt. Foto: Anders Björklund

Prototyper. Davids första och fjärde prototyp bredvid varandra. Den första prototypen bestod bland annat av brorsans vita solbrillor, skokartong och en eyetracker David tillverkat själv. Foto: Anders Björklund

Ersätter alla skärmar

Hans idéer och framåtanda imponerar på fler.

Nyligen tilldelades han 25 000 kronor då han vann nya ”Unga Entreprenörspriset”. Prisutdelarna Yepstr skrev i sin motivering. ”Marknaden och användningsområdena för AR-glasögon kommer förmodligen att explodera. Och David Gauffin Dahlin kommer definitivt att vara en del av den utvecklingen.”

– I framtiden tror jag att AR-glasögonen kan ersätta alla skärmar. Du kommer varken behöva smartphone, dataskärm eller tv. Allt kommer du att kunna se framför dig genom glasögonen.

David Gauffin Dahlin tar studenten i juni och har siktet inställt på framtiden. Sommarjobbet har han klart för sig. Foto: Anders Björklund

David Gauffin Dahlin har flera intressen. Han har en kyrkorgel hemma som han köpt begagnad. Foto: Anders Björklund

Rubiks kub, kitesurfning och kyrkorgel

Namn: David Gauffin Dahlin

Ålder: 18 år.

Bor: Hässelby gård.

Skola: Sista året på waldorfgymnasiet Kristofferskolan i Bromma.

Andra intressen: Spela kyrkorgel, kite-surfing, longboard, smide och Rubiks kub.

Visa merVisa mindre