Det var på annandag jul, den 26 december, som konditoriet Thelins i Fältöversten satte igång sin semmelverkstad. Nästan två månader före fettisdagen då bakverken enligt tradition ska inmundigas.

– För oss är traditionen att börja tidigt. Vi märker också att det är poppis bland våra gäster. I dag har ungefär hälften av dem som varit här och fikat ätit semlor, och många köper med sig hem, säger Alma Dahlberg på Thelins i Fältöversten.

Hon och arbetskamraterna får ofta frågor om varför de börjar med semlor så tidigt.

– Men de som frågar är glada, säger hon.

Finns det inte en risk för att man urholkar en tradition?

– Jag tycker inte det, men om man började redan i november vore det inte okej. Efter jul känns bra. Dessutom finns det ju många kaféer som inte börjar så här tidigt. De som uppskattar semlor redan nu kan komma hit. Jag vet inte om vi är först men det är kul att vara tidig, säger Alma Dahlberg.

Vad tycker du själv om semlor?

– Jag älskar dem. Senare under året kommer fler varianter, som minisemlor och "wienersemlor".