NOLL BEKRÄFTADE SMITTOFALL. För första gången under pandemin är Stockholms äldreboende helt smittfria. Foto: Mostphotos

Antalet smittade på Stockholms äldreboenden: 0

Till slut kom beskedet. Stockholm stads alla äldreboenden är nu helt smittfria. Det betyder att antalet inrapporterade konstaterade fall av covid-19 är noll.

  • Publicerad 20:22, 6 maj 2021

Smittan togs sig in på Stockholms äldreboendena tidigt under våren 2020. Sedan dess har det alltid funnits något fall av smitta.

Men nu, för första gången under pandemin, är det helt smittfritt på Stockholms äldreboenden, meddelar äldreroteln i Stadshuset.

– De senaste veckorna har vi fått rapporter om att det varit ett fåtal konstaterade fall, så vi har väntat och väntat. Men nu är det verkligen noll, säger Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).

Nära noll efter sommaren

I en lägesrapport från den 2 september 2020 rapporterades det dock om noll personer på vård- och omsorgsboenden - och noll personer med smitta på stadens servicehus. Däremot var det tre personer som låg på tillfälliga korttidsenheter för covid-19.

– I dag är det historiskt eftersom vi inte har äldre som vistas på korttidsboende för covidsjuka, säger Erik Slottner.

Så preppar Stockholm för en kultursommar utomhus

Erik Slottner (KD). Foto: Lieselotte van der Meijs

Stor andel vaccinerade

Det som tyvärr hände efter september i fjol var som bekant att den andra vågen svepte in och återigen drog in smitta i korridorerna på Stockholms äldreboenden. Men nu finns det skäl att vara mer hoppfull. I stort sett alla är vaccinerade, både boende och personal. Risken för en markant ökning anses därför inte alls lika stor.

– Självklart kan det bli ett utbrott av smitta igen. Men med största sannolikhet kommer de som blir smittade inte bli allvarligt sjuka.

Nyligen blev fyra äldre på ett boende inom Stockholm stad, som var dubbelvaccinerade, smittade på nytt. Men ingen av dem blev allvarligt sjuk, enligt Erik Slottner.

Fortsatta hårda regler

Trots beskedet är det dock inte tal om några lättnader än. Många säkerhetsrutiner är kvar, personalen bär fortsatt visir och munskydd i arbetsmomenten och det krävs att man föranmäler besök och håller fortsatt avstånd. Sociala aktiviteter tillåts dock liksom besök, om de sker på ett coronasäkert sätt.

– Vi tänker minimera alla risker och har kvar samtliga försiktighetsåtgärder. Men det är som sagt ett väldigt glädjande besked vi fick i dag, avslutar Erik Slottner.

Inga vaccinationstider kvar denna vecka