Många stockholmare har arbetat hemifrån under coronaåret 2020. Förutom att jobba har de även är att intresset för att skaffa hund har skjutit i höjden.

Antalet hundar i Sverige är fler än någonsin. Under 2020 ökade antalet nyregistreringar av människans bästa vän med elva procent, den största ökningen under hela 2000-talet och bland de högsta någonsin sedan hundregistret började föra statistik på 1950-talet.

De flesta som bestämmer sig för att bli med jycke brukar göra det till sommaren. Men redan under mars och april förra året ökade antalet nya hundägare i Stockholm.

– Och så har det fortsatt året ut, säger Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben.

https://www.mitti.se/nyheter/bajs-insandaren-alla-pratar-om/aRKobk!icmnE1Qj2Sd43LfZ8WXtrA/

Härmar grannen

Han och hans två hundar Ryssen (mops) och Jack (curly coated retriever) märker av en ökad trängsel i parkerna. Närmare en miljon hundar finns registrerade i Sverige, varav drygt 140 000 av dem bor i Stockholms län.

Det innebär att det går en hund på var 17:e länsbo. Hundarna blev 6,8 procent fler i länet, vilket är den i särklass största ökningen på de senaste fem åren.

– Det är nu fler hundar i Stockholm än någonsin. Det blir lätt så att när andra människor skaffar, vill man själv ha, säger Hans Rosenberg.

Liten risk för ”sommarhundar”

Att det här kan medföra ett liknande problem som med ”sommarkatter”, som lämnas vind för våg när intresset svalnat, tror inte Hans Rosenberg.

– Nej, vi har hittills inte märkt av någon ökning i det hänseendet, så förhoppningsvis är det inte så. Men har man köpt fel ras och inte kan ta hand om sin hund ska man absolut inte försöka sälja hunden på Blocket.

Vad är det viktigaste man ska tänka på innan man skaffar hund?

– Vilken hund som passar just dig. Varje ras är unik och framavlad av ett speciellt ändamål. Den finska röda spätsen är ju söt, men det är en fågelhund och kommer skälla hela dagarna, då kan man inte gå runt och säga tyst hela tiden. Det gäller att välja rätt hund, det finns en ras för alla.

Är det positivt att så många har hund nuförtiden?

– Absolut. Forskning under många år visar hur stor betydelse hundar har på vår hälsa och välbefinnande. Man får rutiner, man tar sig ut och en hund lyssnar alltid, säger Hans Rosenberg och avslutar:

– Det är viktigt att ta reda på vad som gäller att vara hundägare i Stockholm. Du måste ta ansvar för din hund om det ska fungera.  Vi ska alla få plats i den här staden, både hundägare och alla andra.

https://www.mitti.se/nyheter/6-000-hundbajskorvar-om-dagen-pa-stans-gator/aRKobr!BIb8E1agn4BHDgWETAqx1Q/