När SD ville hyra en lokal i Ansgarskyrkan i mars sa kyrkan nej – vilket de också gjort när de fått frågan från partiet tidigare.

– Som SD:s politik såg ut då sa vi nej och ingenting har förändrats sedan dess, säger Ulf Bergsviker, pastor och föreståndare för Ansgarskyrkan i Lidingö centrum.

– SD:s politik är som vi ser det inte förenlig med den kristna människosyn vi står för.

Göran Borgenvik, ordförande för SD på Lidingö, publicerade en debattartikel i Lidingö Nyheter efter det att partiet hade nekats att hyra lokalen. Han skriver att Ansgarskyrkan påstår sig vara "en öppen och välkomnande mötesplats för alla – och att det bevisligen är falskt".

Han skriver vidare att Equmeniakyrkan – som Ansgarskyrkan är en del av – inte borde fördela statligt bidrag till Ansgarskyrkan då de "inte praktiserar demokrati".

– Jag vet att det finns flera medlemmar som planerar att lämna Ansgarskyrkan på grund av det här. Kyrkan är en del i demokratin och man bör inte säga nej till ett folkvalt parti, säger Göran Borgenvik.

Ulf Bergsviker uppger dock inte hört något annat än postitiv respons på kyrkans beslut.

Ett argument i debattartikeln är att ni inte bör få statligt stöd om ni inte finns till för alla partier. Vad säger ni om det?

– Han hänvisar till det statliga stödet för trossamfund, vilket Equmeniakyrkan får centralt. Det påverkar inte Ansgarskyrkan lokalt, utan den drivs av ideella medel. Vi lever på arv och kollekter, säger Ulf Bergsviker.

Ansgarskyrkan äger lokalerna och byggde kyrkan med egna medel år 1996, enligt Ulf Bergsviker.

När kyrkan började hyra ut sina lokaler formulerade de en policy om att de enbart hyr ut till organisationer som "respekterar alla människors lika värde". Hittills har kyrkan bara sagt nej till SD.

– Det är beklagligt att de reagerar på det här sättet. Det är en aggressiv och framförallt polariserande ton i debattartikeln, säger Ulf Bergsviker.

– Jag vet inte om det är representativt för SD eller om det i detta fall bara handlar om Borgenvik. Oavsett är vårt nej inte brist på demokrati – rätten att säga nej hör en sund demokrati till.

Göran Borgenvik håller inte med.

– Visst kan man säga nej, men det är märkligt att en församling ägnar sig åt politiskt spel och säger nej till Sveriges näst största parti, säger han.

– De har en syn på oss som är helt uppåt väggarna.

Men att Ansgarskyrkan ägnar sig åt politiskt spel vill inte Ulf Bergsviker skriva under på.

– Vi i Ansgarskyrkan har inget intresse av politiskt spel. Vi säger heller inte nej på grund av storleken på parti. Vi säger nej för att vi vill vara ärliga mot oss själva som kyrka och de värderingar vi står för.