Sedan 60-talet har konditoriet Sans Rival haft sin givna plats på torget i Jakobsberg och lockat folk från hela Stockholm – inte minst för semlorna.

Men i mars 2022 tvingades det klassiska kaféet omedelbart stänga för renovering, då kommunen upptäckt vattenskador som orsakats av en läcka året innan. Därefter uppstod en konflikt med centrumägaren Citycon, som Mitt i berättat om.

Kedja flyttar in

Sedan dess har många undrat vad som skulle ske i lokalerna, men tidigare i veckan kunde förbipasserande se att restaurangkedjan Ruccola flyttat in.

"Våra erfarenheter av Pizzeria Ruccola är goda, de är etablerade och kända som en kedja som fokuserar på förortscentrum, vilket passar oss bra", skriver Lotta Moos, tillförordnad centrumchef för Jakobsberg centrum, i ett mejl.

Kedjan finns sedan tidigare i Citycons andra centrum i Kista och Åkersberga. Kedjan ska även öppna en restaurang i Barkarbystaden.

Kritik mot centrumägarna

Men i lokala Facebook-grupper är reaktionerna minst sagt blandade – några uppskattar etableringen, andra är upprörda att det blir en pizzeria som flyttar in i de anrika lokalerna.

Många vill inte se en till pizzeria i centrum, vad säger ni om det?

"Vi vill gärna ha ett annat konditori eller ett kafé som hyresgäst hos oss i en annan lokal i vårt centrum. Och vi har faktiskt klart med ett nytt café som öppnar upp i vårt centrum efter sommaren".

De gamla ägarna till Sans Rival säger att samarbetet inte fungerat med Citycon och att de inte vill ha något med dem att göra i fortsättningen.

– Det finns en plan framåt och vi har diskussioner med en annan hyresvärd i centrum, säger Simon Antar, som drivit Sans Rival i 28 år.

Simon Antar som driver Sans Rival säger att de avser att flytta verksamheten till en annan lokal i Jakobsberg centrum. Bild från 2019.

Simon Antar som driver Sans Rival säger att de avser att flytta verksamheten till en annan lokal i Jakobsberg centrum. Bild från 2019.

Christian Lärk

Tre nya aktörer i höst

Han kan inte berätta mer i dagsläget utan ber om att få återkomma efter sommaren. En vanlig kritik mot Citycon och Jakobsbergs centrum, som även Simon Antar ger uttryck för, är att hyrorna är för höga och att utbudet av butiker är för likartat.

"Våra hyror är marknadsmässiga och vi jobbar ständigt med att ha en så bra mix av hyresgäster som möjligt. Vi har nyligen också tecknat nya hyresavtal med tre nya aktörer som kommer att etablera sig i vårt centrum. Det berättar vi gärna mer om efter sommaren", skriver Lotta Moos.