Till hösten försvinner gamla Garbo – 65 bostäder, butiker och krog byggs i stället. Foto: Mitt i/DinellJohansson

Anrika nattklubben Grand Garbo rivs

Huset där Grand Garbo låg på Landsvägen i Sundbyberg försvinner – i stället byggs nya hus med 65 lägenheter, butiker och restaurang. Redan i höst börjar gamla Garbo rivas.

  • Publicerad 10:27, 28 maj 2021

Byggnads- och tillståndsnämnden i Sundbyberg har beviljat ett bygglov som innebär att fastighetsbolaget Balder bygger helt nytt bostadskvarter byggs vid Landsvägen 67 – där klassiska nattklubben Grand Garbo låg fram till 2018.

– Vi kommer riva den sockelvåning som står i dag där Grand Garbo låg och uppföra en ny byggnad i sex till åtta våningar, säger David Johansson, regionansvarig, fastighetsutveckling på Fastighets AB Balder.

Slut på festen – Grand Garbo stänger

I botten av det nya huset kommer det bli butiker och antagligen också en restaurang. Ovanpå det byggs hus med trästomme som innehåller 65 bostadsrätter som har mellan ett och fem rum.

Tog över 2019

I februari 2019 tog Balder över byggnaden från staden. En detaljplan för att bygga en ny byggnad med fyra olika trapphus på platsen har funnits ända sedan 2014. Så det enda som staden nu behöver ge är ett bygglov åt Balder.

Hur ser ni på att det är en klassisk byggnad och lokal som rivs?

– Det gör att det blir ännu viktigare att vi vårdar platsen gestaltningsmässigt och innehållsmässigt och att det blir något bra, säger David Johansson och fortsätter:

– Även om det inte har med Garbo att göra så läker det här, ur ett stadbsyggnadsperspektiv, ihop det här gaturummet där det varit ett litet glapp och ett tomrum som känns naturligt att läka ihop.

Rolf och Maria fann varandra på Garbo

Att behålla den låga byggnaden och att utveckla lokalerna har inte varit aktuellt.

– Finns det en byggrätt i centrala Sundbyberg så utnyttjar man den, säger David Johansson.

Nytt. Balder bygger en byggnad som gestaltas som fyra hus ut mot gatan. I höst börjar bygget. Foto: DinellJohansson

Siktar på ny krog

Vad det blir för verksamheter i bottenvåningen är inte klart, men en ny krog är målet.

– Jag kan tänka mig att många sundbybergare vill ha svar på om man kan ta ett glas vin här sedan. Det kan jag inte svara på i dag, men vår ansats är att ha någon form av restauranglokal där Garbo fanns, säger David Johansson.

Vill jobba för andra klubbar

Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd, säger till Mitt i att han tycker att det är bra att hela bottenplanet på huset blir levande. Han tycker att arkitekturen är tilltalande.
– Det är ett bra utnyttjande av marken och vi försöker alltid skapa bostäder där det redan är hårdgjort. Här behöver vi inte ta någon grönyta, säger Stefan Bergström.
Att många kommer bli besvikna när en klassisk lokal från Sundbyberg försvinner förstår kommunalrådet som själv brukade gå på Garbo.
– Det är som alltid när en stad ömsar skinn och något man tyckte var bra försvinner. Det var både Lorry och Grand Garbo när jag växte upp och jag tror det är viktigt för själen i Sundbyberg att ha ett nöjesetablissemang av modell större och det är något vill jag titta på framöver. Det är en kvalitet att kunna dansa i staden man bor i, säger Bergström.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30