Till hösten försvinner gamla Garbo – 65 bostäder, butiker och krog byggs i stället. Foto: Mitt i/DinellJohansson

Anrika nattklubben Grand Garbo rivs

Huset där Grand Garbo låg på Landsvägen i Sundbyberg försvinner – i stället byggs nya hus med 65 lägenheter, butiker och restaurang. Redan i höst börjar gamla Garbo rivas.

  • Publicerad 10:27, 28 maj 2021

Byggnads- och tillståndsnämnden i Sundbyberg har beviljat ett bygglov som innebär att fastighetsbolaget Balder bygger helt nytt bostadskvarter byggs vid Landsvägen 67 – där klassiska nattklubben Grand Garbo låg fram till 2018.

– Vi kommer riva den sockelvåning som står i dag där Grand Garbo låg och uppföra en ny byggnad i sex till åtta våningar, säger David Johansson, regionansvarig, fastighetsutveckling på Fastighets AB Balder.

Slut på festen – Grand Garbo stänger

I botten av det nya huset kommer det bli butiker och antagligen också en restaurang. Ovanpå det byggs hus med trästomme som innehåller 65 bostadsrätter som har mellan ett och fem rum.

Tog över 2019

I februari 2019 tog Balder över byggnaden från staden. En detaljplan för att bygga en ny byggnad med fyra olika trapphus på platsen har funnits ända sedan 2014. Så det enda som staden nu behöver ge är ett bygglov åt Balder.

Hur ser ni på att det är en klassisk byggnad och lokal som rivs?

– Det gör att det blir ännu viktigare att vi vårdar platsen gestaltningsmässigt och innehållsmässigt och att det blir något bra, säger David Johansson och fortsätter:

– Även om det inte har med Garbo att göra så läker det här, ur ett stadbsyggnadsperspektiv, ihop det här gaturummet där det varit ett litet glapp och ett tomrum som känns naturligt att läka ihop.

Rolf och Maria fann varandra på Garbo

Att behålla den låga byggnaden och att utveckla lokalerna har inte varit aktuellt.

– Finns det en byggrätt i centrala Sundbyberg så utnyttjar man den, säger David Johansson.

Nytt. Balder bygger en byggnad som gestaltas som fyra hus ut mot gatan. I höst börjar bygget. Foto: DinellJohansson

Siktar på ny krog

Vad det blir för verksamheter i bottenvåningen är inte klart, men en ny krog är målet.

– Jag kan tänka mig att många sundbybergare vill ha svar på om man kan ta ett glas vin här sedan. Det kan jag inte svara på i dag, men vår ansats är att ha någon form av restauranglokal där Garbo fanns, säger David Johansson.

Vill jobba för andra klubbar

Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd, säger till Mitt i att han tycker att det är bra att hela bottenplanet på huset blir levande. Han tycker att arkitekturen är tilltalande.
– Det är ett bra utnyttjande av marken och vi försöker alltid skapa bostäder där det redan är hårdgjort. Här behöver vi inte ta någon grönyta, säger Stefan Bergström.
Att många kommer bli besvikna när en klassisk lokal från Sundbyberg försvinner förstår kommunalrådet som själv brukade gå på Garbo.
– Det är som alltid när en stad ömsar skinn och något man tyckte var bra försvinner. Det var både Lorry och Grand Garbo när jag växte upp och jag tror det är viktigt för själen i Sundbyberg att ha ett nöjesetablissemang av modell större och det är något vill jag titta på framöver. Det är en kvalitet att kunna dansa i staden man bor i, säger Bergström.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21