Vaxholm

– Tanken är att vi ska få upp en bra verksamhet även på SUP-delen så det här är en jättebra satsning från kanotförbundet, säger Erik Gustafsson, verksamhetsansvarig på Vaxholms Kanotsällskap.

Sedan tidigare har den 85 år gamla föreningen 250 kajaker, men bara tio SUP:ar.

Nu är det klart att föreningen blir en av totalt fem i landet som får stöd när Svenska Kanotförbundets satsar på SUP, ståpaddling på surfbrädor, för barn och ungdomar.

– Vi har aldrig gjort något sådant här tidigare så det blir väldigt roligt, säger Danny Hallmén, projektledare för förbundets satsning, kallad Yo! WhatSUP.

Svenska kanotförbundet bidrar med anpassade SUP:ar och ledarutbildning så att främst 10-12-åringar ska få prova på sporten.  

Svenska kanotförbundet bidrar med anpassade SUP:ar och ledarutbildning så att främst 10-12-åringar ska få prova på sporten.  

Maria Cerboni

SUP är en sport som ökat det senaste åren och på Svenska Kanotförbundet ser man möjligheter att bredda vattensporten och locka fler barn och unga. Brädorna väger förhållandevis lite jämfört med kanoter, och är dessutom lättare att komma upp på om man råkar trilla i vattnet.

– Vi stöttar två typer av klubbar. Dels nystartade SUP-klubbar, som har potential att öka sin barn- och ungdomsverksamhet och dels kanotklubbar som redan har barn- och ungdomsverksamhet, men som kanske inte har egna SUP:ar, säger Danny Hallmén.

– Jag tror det är en styrka att ha flera olika vattensporter och vi ser en väldigt stor potential för SUP.

Kan det här även vara en väg in till andra kanotsporter?

– Ja, absolut.

Från slutet av maj räknar Vaxholms kanotsällskap med att ha tillgång till de nya barnanpassade suparna, komplett med flytvästar och paddlar samt mega-SUP:ar med vardera plats för åtta barn.

– Vi kommer inte ha några problem med att ha 30 -35 ungar på vattnet samtidigt, säger Erik Gustafsson.

De övriga klubbar som ingår i SUP-satsningen är nystartade SUP å Sånt (Täby) och Sollentuna Kanotsällskap (Sollentuna) samt två föreningar i Skåne.