När Riksdagsförvaltningen bygger om sina lokaler måste flera butiker i Gamla stan flytta. En av dem är Lundgrens fiskredskap som funnits i Gamla stan i 131 år.

– Det är klart att det känns lite tråkigt och vemodigt. Det finns ju ett kulturhistoriskt värde i att vi har legat här så länge, men det är en väldigt trevlig del av Kungsholmen vi flyttar till, säger Johan Löfqvist.

Fjärde generationen

Nu är det klart att flytten går till Hantverkargatan och de lokaler där Ryös antikvariat låg i 47 år. Något journalisten Lars Epstein var först med att berätta.

Johan Löfqvists pappas farmors äldsta syster startade Lundgrens fiskredskap 1892. Först låg de på Mynttorget innan de år 1900 hamnade på nuvarande adress vid Storkyrkobrinken. I dag driver Johan butiken med sin bror Anders – de är fjärde generationens fiskehandlare.

Bröderna måste lämna butiken i Gamla stan vid årsskiftet, men lokalerna på Hantverkargatan ska reno­veras innan de kan flytta in där.

– Det kommer att ta ett par månader och vi har inget öppningsdatum satt. Men det blir nog i februari eller mars någon gång.

Riksdagsförvaltningen har letat efter alternativa lokaler åt bröderna, men flytten till Hantverkargatan har de ordnat själva.

Sigbjörn Ryö flyttade sitt antikvariat till Södermalm från Hantverkargatan tidigare i höstas.

Sigbjörn Ryö flyttade sitt antikvariat till Södermalm från Hantverkargatan tidigare i höstas.

Olle Anrell

Som kompensation för uppsägningen av hyreskontraktet har de fått motsvarande en årshyra av Riksdagsförvaltningen. Pengar som ska bland annat ska täcka renoveringen på Hantverkargatan.

Klassisk skylt

Flytten till Kungsholmen är permanent.

– Renoveringen i Gamla stan beräknas ta 4-5 år och Riksdagsförvaltningen vet inte riktigt vad som händer efter det. De kan inte lova för mycket.

På Hantverkargatan kommer en klassisk skylt att ta plats. Gäddan som hänger utanför Lundgrens är ursprungligen målad av ingen mindre än Carl Larsson.

Gäddan utanför butiken är målad av Carl Larsson och ska följa med till Hantverkargatan – om bygglov ges.

Gäddan utanför butiken är målad av Carl Larsson och ska följa med till Hantverkargatan – om bygglov ges.

Pekka Pääkkö

Även om det inte är Larssons originalmålning som syns numera är den ett stycke Stockholmshistoria.

– Tanken är att gäddan ska hänga på Hantverkar­gatan också. Vi måste bara söka bygglov.