– Vi lär oss mycket om ställen som man vanligtvis kanske bara går förbi. På det viset kommer man närmare platsen.

19-åriga Liljeholmsbon Darja Kopylova berättar om en av fördelarna med hennes tre veckor långa sommarjobb. Vi befinner oss på kolerakyrkogården, belägen mellan Gullmarsplan och Hammarbyhöjden. Vanligtvis är ungdomarna ute och dokumenterar på egen hand men i dag har hon sällskap av söderortsborna Theo Eldin, 18, och Sebastian Lagercrantz, 19.

Även handledaren Sara Hedberg från Stadsmuseet är på plats för att berätta om bakgrunden till projektet.

– Under förra året fanns det ett behov av sommarjobb som var anpassade efter pandemin eftersom många av jobben inte kunde genomföras. Vi behövde hitta kreativa lösningar och kom på idén att låta ungdomarna utforska staden, säger hon och tillägger att det är väldigt positivt att lära sig mer om sin egna plats.

– Det gör att man kanske tycker om den mer, men också att man känner sig tryggare. 

Drömuppdrag: Skriva om Oasen i Rågsved

2020 resulterade arbetet i en tryckt kartguide, men i år kan stockholmarna istället ta del av sommartips och historiska platser på en daglig basis.

På Instagramkontot Upptackstaden samsas historiska återblickar med kafé- och badtips. Darja har till exempel tipsat följarna om ett besök på Skärholmens gård:

"Här kan man sola och fika under äppelträden eller sitta på bryggan och kolla ut mot den vackra utsikten", skriver hon.

Sebastian Lagercrantz har drömuppdraget klart för sig. Han vill skriva om kulturföreningen Oasen i Rågsved som i slutet av 1970-talet lockade folk från hela stan som framför allt var nyfikna på Thåströms band Ebba grön.

– Det är kul att vi också får möjlighet att komma på egna platser. Vi har redaktionsmöten varje vecka då alla tar med sig tre inlägg. Sedan diskuterar vi vilka som ska publiceras, förklarar han.

Bästa sommarjobbet

Ungdomarna träffar och intervjuar också medarbetare på Kulturförvaltningen och Stadsarkivet som berättar om sitt yrke. Och det råder ingen tvekan om att Darja, Sebastian och Theo trivs med uppdraget. Framför allt har alla tre upptäckt att de verkligen gillar att fotografera efter en inledande workshop med en professionell fotograf.

– Jag kommer säkert fotografera mer även när det är över, säger Theo Eldin.

En kort stund senare tillägger han:

– Det här är det bästa sommarjobb jag haft.