– När jag ser mig omkring så undrar jag lite: vad var det som hände?

Enskedebon Annika Sandholm Hellner blickar ut över sin trädgård där bland annat sparris, blåbär, jordgubbar och blommor växer för fullt.

Hon har dessutom byggt en inhägnad för att skydda plantorna från fyrbenta tjuvsmakare. Stängslet är cirka 1,90 meter högt.

– Högre än så hoppar inte Enskedes rådjur, säger Annika Sandholm Hellner, som har bott här i 14 år.

Hennes odlingsintresse väcktes – och växte – under pandemin. För tre år sedan fick hon ett ryck. Hon hade fått palettbladssticklingar från folk i området, och även börjat ge bort själv.

– Det var så roligt att se andras trädgårdar, till exempel i Svedmyra och Stureby, och småprata om växter. Utbyta erfarenheter.

"Dyr hobby"

Hon bestämde sig för att starta en Facebook-grupp och uppmuntra folk att inte automatiskt köpa allt på handelsträdgårdar. I dag har "Enskede växtbytare" nästan 1000 medlemmar.

Sparris är en favorit för Annika Sandholm Hellner. "Mitt tips är att börja med att odla sådant som man verkligen gillar att äta".

Sparris är en favorit för Annika Sandholm Hellner. "Mitt tips är att börja med att odla sådant som man verkligen gillar att äta".

Mimmi Epstein

– Det mesta finns ju redan i folks trädgårdar och det ligger ju liksom i plantors natur att de förökar sig. Har man till exempel haft en jobbig vinter och inte orkat så – då finns plantor att hämta. Ingen vill slänga dem på tippen eller i komposten, folk blir glada om deras gamla växter kommer till användning, säger Annika Sandholm Hellner.

Hon lyfter också den ekonomiska aspekten.

– Jag har inget emot handelsträdgårdar, men att odla är en dyr hobby. Särskilt om man börjar från scratch.

Det finns två förhållningsregler i bytesgruppen.

– Den första och viktigaste är att man måste vara snäll i sina kommentarer. Nummer två är att man inte får ta betalt. Man får byta eller skänka, säger Annika Sandholm Hellner, som knappt har behövt administrera gruppen.

Vad är mest populärt?

– Jätteverbena är väldigt eftertraktat. Alla sommarblommor egentligen. Och hallon.

En gång om året ses medlemmarna fysiskt i Enskede och byter plantor, en intensiv och glad tillställning.

– Det är väldigt socialt och man träffar folk från hela stadsdelen, säger Annika Sandholm Hellner, som hoppas på att inspirera fler till att starta lokala bytesgrupper.

Själv känner hon sig fortfarande som en ny odlare, men delar med sig av ett tips.

– Allt handlar om att hålla jorden vid liv med gödsel och maskar. När jag misslyckades tidigare var det för att jag inte hade fattat det.