Sju hästar rymde från sin hage i Ösmo i Nynäshamn i lördags. Fyra hittades oskadda och tre dog i en tågkollision.

Hästarna kom från Jursta Gård, som Anna Nilsson driver med sin familj. De föder upp hopp- och dressyrhästar och erbjuder uppstallning och betesmarker.

– Det är först i dag när allt har landat som det känns overkligt. Man blir ju väldigt illa berörd, säger hon till Mitt i.

Hon berättar att hästarna hade fått en ny hage dagen innan olyckan. Bara några timmar innan de rymde var hennes mamma där och tittade till dem. Då var allt som vanligt.

Sedan lade någon som satt på tåget upp ett inlägg i en Facebookgrupp.

– Det högg till i magen. Vi visste inte att det var våra hästar först. Vi tänkte bara att vi skulle dit och hjälpa till.

Tåget kunde fortsätta

Det var runt 14-tiden som ett pendeltåg som körde mellan Ösmo och Segeräng krockade med hästarna från Jursta Gård. Den ordinarie hastigheten på sträckan är 130 km/h.

Ingen människa kom till skada, men tåget blev något försenat innan det kunde fortsätta till Stockholm City.

– Om vi känner till att djur är på rymmen brukar vi varna för det. Hade man vetat att hästarna var där hade man sänkt hastigheten tidigare, säger Emanuel Alvarez på Trafikverket.

Det är ovanligt att tamdjur eller boskapsdjur tar sig upp på rälsen.

– Men det händer att framför allt vilda djur tar sig upp på spåren. Älgar, rådjur och liknande, säger han.

Trasig hage

När olyckan skedde tog Anna Nilssons syster hand om de fyra överlevande hästarna.

– När hon kom tillbaka till hagen var den trasig på flera ställen. Det enda jag kan tänka mig är att något viltdjur har tagit sig in och skrämt upp hästarna.

Avståndet mellan hagen och rälsen är cirka två kilometer.

– Det är i riktning bort från vår gård. Det känns så osannolikt och olyckligt att de skulle springa åt det hållet. Jag förstår inte varför de gick upp på rälsen, säger hon.

Det var först när hennes syster hittade de fyra, oskadda hästarna som Anna Nilsson förstod vilka tre som hade dött. En av de var Swatch, ett år gammal.

– Swatch skulle bli en tävlingshäst. Den var väldigt fin. Vi hade stora förhoppningar.

De andra två hästarna var från en annan hästgård.