Några månader efter att den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra tillträtt som landshövding i Stockholm inrättades en ny tjänst på myndigheten: en planeringschef.

Rekryteringsprocessen bestod endast av att en lapp hängdes upp i länsstyrelsens reception, har Aftonbladet avslöjat. Den enda sökande var Kinberg Batras kompis Anna Borgs, med ett förflutet inom Moderaterna. Kinberg Batra är dessutom gudmor till ett av Borgs barn.

Frångick rutinerna

Processen att anställa Borgs tog bara några veckor och det var Kinberg Batra som själv fattade beslutet i maj i fjol.

Myndighetens normala rutin är att annonsera om jobb på en extern webbplats och på sociala medier.

Kinberg Batra har fått hård kritik från politiska motståndare och fackliga jurister som dryftat misstankar om korruption och jäv. Anställningsprocessen kan till och med strida mot grundlagen, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.

– Man ska informera så att folk som är intresserade och lämpade kan söka tjänsten. Det har myndigheten inte gjort. Allmänheten är ju inte i receptionen på länsstyrelsen, säger Lundin.

Kinberg Batra: Behöver förbättra oss

Men det är inte den enda anställningen på länsstyrelsen som väcker frågetecken. Kinberg Batra kritiseras även för att ha anställt managementkonsulten Gunnar Ekman, även han en kompis, till myndigheten utan att jobbet utannonserades.

Anna Kinberg Batra har sagt att Aftonbladets rapportering väcker frågor om förtroendet för både henne och myndigheten.

"Om vår myndighet och våra arbetssätt kan ifrågasättas behöver vi förbättra oss. Det arbetet är redan påbörjat”, skriver hon i ett mejl till tidningen.

Länsstyrelsen i Stockholm har inlett en översyn av sina rutiner gällande anställningar.