För 14 år sedan kunde Anna Lindell inte hitta ett smycke som passade till hennes bröllopsklänning.

– I samma veva kom våra barn hem från förskolan med pärlor i plast och då undrade jag om det fanns för vuxna. Så jag googlade och såg att det fanns, säger Anna Lindell.

Det var startskottet för hennes intresse för pärlkonst. En av anledningarna till varför hon fortsatt sedan dess är på grund av lekfullheten.

– Jag tycker om att lattja och se var någonstans jag hamnar. För att det finns inga gränser för vad du kan göra. Det enda man behöver är pärlor, nål, tråd och en fantasi.

– Har du ingen fantasi så finns det mönster du kan följa.

Ett hinder Anna stötte på när hon började med pärlkonsten var att hon folk som hade samma intresse, någonting som senare skulle komma att ändras.

– Det var ett problem i början att hitta likasinnade människor som kunde lära mig grundteknikerna, för att på den tiden fanns det inte så mycket information, säger hon.

Prisbelönad pärlkonstnär

2013 belönades Anna med ett tredjepris i British Bead Awards och flera av hennes mönster är publicerade i flera internationella tidskrifter. Efter hennes väska "Digging for gold" blev hon en av de åtta bästa pärlkonstnärerna i världen. Fram tills för ett halvår sedan arbetade hon heltid som pärlkonstnär, men på grund av pandemin behövde hon ta ett steg tillbaka och arbeta som konsult. Anna håller även egna kurser och workshops.

Svensk tradition och sammanhållning

Anledningen till att hon tror att folk har missat den här typen av konst är på grund av den svenska traditionen.

– I andra delar av världen, som Ryssland och Ukraina, så lär man sig pärla i ung ålder. I Sverige stickar man, virkar och lär sig träslöjd i skolan.

Genom pärlkonsten har Anna skaffat sig vänner världen över. Från Spanien och hela vägen till Japan.

– Det här binder ihop folk. Jag var i Tyskland för tre år sen och efter en pärlmässa skulle vi äta middag tillsammans. Vi var 20 personer från 18 olika länder. Det är helt fantastiskt att man får träffa folk från hela världen och få en chans att sprida det man tycker är kul.