Anna Lindell är en prisbelönad pärlkonstnär från Hässelby. Här visar hon hur man pärlar. Foto: Claudio Britos

Anna är Hässelbys egen pärlkonstnär

Vad får man av ett cornflakespaket, en läderjacka och ett gäng pärlor? Jo, en topplacering som en av de bästa pärlkonstnärerna i världen. Titta bara på Hässelbybon Anna Lindell.

  • Publicerad 15:31, 23 jul 2021

Har du ingen fantasi så finns det mönster du kan följa.

För 14 år sedan kunde Anna Lindell inte hitta ett smycke som passade till hennes bröllopsklänning.

– I samma veva kom våra barn hem från förskolan med pärlor i plast och då undrade jag om det fanns för vuxna. Så jag googlade och såg att det fanns, säger Anna Lindell.

Det var startskottet för hennes intresse för pärlkonst. En av anledningarna till varför hon fortsatt sedan dess är på grund av lekfullheten.

– Jag tycker om att lattja och se var någonstans jag hamnar. För att det finns inga gränser för vad du kan göra. Det enda man behöver är pärlor, nål, tråd och en fantasi.

– Har du ingen fantasi så finns det mönster du kan följa.

Väska. Det här är en av Annas verk: Digging for gold. Den skapade hon med ett cornflakespaket, en läderjacka och pärlor. Foto: Claudio Britos

Utveckling på 14 år. Annas första pärlhalsband (vänster) och hennes senaste pärlhalsband (höger). Foto: Claudio Britos

Ett hinder Anna stötte på när hon började med pärlkonsten var att hon folk som hade samma intresse, någonting som senare skulle komma att ändras.

– Det var ett problem i början att hitta likasinnade människor som kunde lära mig grundteknikerna, för att på den tiden fanns det inte så mycket information, säger hon.

Prisbelönad pärlkonstnär

2013 belönades Anna med ett tredjepris i British Bead Awards och flera av hennes mönster är publicerade i flera internationella tidskrifter. Efter hennes väska "Digging for gold" blev hon en av de åtta bästa pärlkonstnärerna i världen. Fram tills för ett halvår sedan arbetade hon heltid som pärlkonstnär, men på grund av pandemin behövde hon ta ett steg tillbaka och arbeta som konsult. Anna håller även egna kurser och workshops.

Anna Lindell i hennes verkstad. Foto: Claudio Britos

Tidskrävande. Anna har även skapat ett Sagan om Ringen-halsband som tog henne 125 timmar. Foto: Claudio Britos

Svensk tradition och sammanhållning

Anledningen till att hon tror att folk har missat den här typen av konst är på grund av den svenska traditionen.

– I andra delar av världen, som Ryssland och Ukraina, så lär man sig pärla i ung ålder. I Sverige stickar man, virkar och lär sig träslöjd i skolan.

Genom pärlkonsten har Anna skaffat sig vänner världen över. Från Spanien och hela vägen till Japan.

– Det här binder ihop folk. Jag var i Tyskland för tre år sen och efter en pärlmässa skulle vi äta middag tillsammans. Vi var 20 personer från 18 olika länder. Det är helt fantastiskt att man får träffa folk från hela världen och få en chans att sprida det man tycker är kul.

Vill du börja pärla? Det här ska du tänka på:

Tips 1: Om du kan engelska och är bekväm med Youtube, så kör på det. Kan du inte engelska så håller bland annat Anna Lindell kurser på svenska.

Tips 2: Börja med att leta efter resurser i ditt eget land. Pärlbutikerna i Sverige har bra utbud, bra priser och snabb leverans.

Tips 3: Vill man följa ett mönster, så som en tiger eller lejon, skaffa pärlorna som behövs till det mönstret. Chansa inte på någonting annat, för att då kommer det inte gå ihop och man kan bli frustrerad, vilket kan leda till att man tvivlar på sig själv och ger upp.

Tips 4: Det enda du behöver är pärlor, nål, tråd och fantasi. Har du ingen fantasi? Då finns det mönster och onlinekurser som kan hjälpa dig.

Källa: Anna Lindell

Visa merVisa mindre