Mindre tillgång till narkotika har lett till högre priser på knark. Därför har våldsnivån ökat bland de kriminella gängen. Det ser polisen vissa indikationer på, enligt den senaste rapporten om coronapandemins följder. Och det är något som Alejandra Chacin och Josefin Öhman på Sociala insatsgrupper (SIG) i Hässelby-Vällingby har märkt av.

– Jag har upplevt att fler är motiverade att hoppa av gängkriminalitet just nu, säger Alejandra Chacin.

– Och ju mer helikoptrar som hovrar i luften, desto mer ökar oron hos anhöriga. För vem blir offret nästa gång? säger Josefin Öhman.

Anhöriga i behov av stöd

SIG, som verkar inom vuxenenheten på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, hjälper sedan tidigare personer att ta sig ur ett kriminellt liv. Nu ska SIG även rikta sig till anhöriga.

– Vi har sett ett behov, det finns mycket oro. Det kan vara ett syskon, partners, föräldrar eller övrig släkt, säger Alejandra Chacin, samordnare för SIG:s nya anhörigstöd.

Vad handlar oron om?

– Jag kan bara utgå från det jag har upplevt, men det är oftast att man inte vet vad ens barn håller på med och en stress över att något ska hända. Många vill också ha mer information, säger Alejandra Chacin.

– Det kan till exempel också vara föräldrar som är oroliga för vad som ska hända när deras barn ska friges efter en tid på anstalt, säger Josefin Öhman, som är biträdande enhetschef på SIG i Hässelby-Vällingby.

Vilken typ av stöd vill anhöriga som kontaktat er ha?

– Oftast är det samtal, att få bolla sin situation och oro, säger Alejandra Chacin.

Det kan också handla om att få information om rättsprocessen, socialtjänsten, Jobbtorg och vilken hjälp man kan få.

Huvudsyftet med initiativet är att den anhöriga ska må bättre.

– Anhörigstödet kommer inte att lösa den kriminellas situation utan det handlar om att den anhöriga stöttas i sin egen psykiska hälsa. Så att de kan må bättre, för att orka, säger Josefin Öhman.

Anhöriga får prata med varandra

Förutom enskilda samtal blir det gruppcirklar där anhöriga kan prata med andra som är i samma situation.

– Det finns säkert mycket skam och dåligt samvete. Man kan känna sig väldigt ensam som anhörig, säger Alejandra Chacin.

Den 25 oktober klockan 16.15 går startskottet på Folkets hus i Vällingby. Då berättar Carro Sinisalo sin historia.

Carro Sinisalos två söner sköts i Akalla i januari 2016. Robin dog. Han blev bara 15 år gammal. Robins storebror Alejandro är numera rullstolsburen.

Man får också information om anhörigstödet under kvällen, då 50 personer får komma.

– Har man en tanke, fråga eller oro, ring oss då! Och kom på första träffen och träffa Carro Sinisalo, säger Josefin Öhman.